Μετάλλαξη Δέλτα: Κατά 44% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Βρετανική

Μετάλλαξη Δέλτα: Κατά 44% πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Βρετανική

Διατηρείται η αυξητική πορεία της μετάλλαξης Δέλτα αν και η άνοδος των κρουσμάτων σημειώνει σχετική ύφεση, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την επιθετικότητα της πορείας της επιδημίας λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Όπως είπε, συνεχίζεται η αύξηση της πορείας των κρουσμάτων αλλά με ύφεση της κατακόρυφης ανόδου. Τόνισε πάντως ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44% πιο μεταδοτική από τη Βρετανική.

Όπως είπε η καθηγήτρια, σημαντική καταγράφεται η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική είναι ωστόσο και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2568 κρούσματα.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών. Όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Είπε ακόμη ότι ένας στους 3 ηλικίας 40-60 ετών είναι ανεμβολίαστοι και κινδυνεύει να μολυνθει.

Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να διασωληνωθουν μόνο

Πάνω από το 99% των διασωληνωμένων από τις αρχές Φλεβάρη μέχρι σήμερα δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σημείωσε επίσης η καθηγήτρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τα νοσοκομεία στην Επικράτεια το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν ενώ είχαν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήταν κάτω από το 1%.

Για την ακρίβεια, μόλις 42 στους 4.600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν 1 εβδομάδα είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Ας σημειωθεί ότι «πλήρως εμβολιασμένος» θεωρείται κάποιος μόνο όταν έχουν περάσει τουλάχιστον 14 μέρες από την τελευταία του δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα