Πειραματική θεραπεία εξαφάνισε για πρώτη φορά καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο

Η Τζούντι Πέρκινς χαμογελά δύο χρόνια μετά, εντελώς απαλλαγμένη από τον καρκίνο
Η Τζούντι Πέρκινς χαμογελά δύο χρόνια μετά, εντελώς απαλλαγμένη από τον καρκίνο JUDY PERKINS/FACEBOOK

Ελπίδα ζωής δίνει επαναστατική ανοσοθεραπεία, που φέρει και ελληνική "υπογραφή", χάρη στην οποία μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού σε τελικό στάδιο κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά: Της έδιναν μόνο τρεις μήνες ζωής και δύο χρόνια μετά δεν έχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Μια νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της, καθώς της είχαν δοθεί μόνο τρεις μήνες ζωής.

Δύο χρόνια αργότερα, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της. Είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο, γι' αυτό χαιρετίσθηκε ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν και προς το παρόν η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο ασθενή.

ADVERTISING

Πρόκειται για μια πειραματική θεραπεία, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η θεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή εκατομμυρίων ανοσοκυττάρων στο σώμα του ασθενούς, που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους όγκους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης.

Το "θαύμα" της 49χρονης Τζούντι Πέρκινς

Η 49χρονη ασθενής Τζούντι Πέρκινς που ζει στη Φλόριντα, είχε μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί με τις συνήθειες θεραπείες.

Τζούντι Πέρκινς, η γυναίκα που κατάφερε να εξαφανίσει τον καρκίνο με επαναστατική ανοσοθεραπεία
Τζούντι Πέρκινς, η γυναίκα που κατάφερε να εξαφανίσει τον καρκίνο με επαναστατική ανοσοθεραπεία JUDY PERKINS / FACEBOOK

Είχε φθάσει στο σημείο να έχει στο ήπαρ της όγκους σε μέγεθος μπάλας τένις, καθώς και άλλους όγκους σε άλλα σημεία του σώματός της.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την πειραματική θεραπεία, οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως και δεν έχουν έκτοτε εμφανισθεί ξανά. Η θεραπεία βασίζεται σε ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Όπως είπε ο Ρόζενμπεργκ, «μιλάμε για την πιο προχωρημένη εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει».

Μετά τη γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 90 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Όμως χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, προτού χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην κλινική πρακτική.

Διαβάστε την επιστημονική μελέτη ΕΔΩ

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καρκίνος μαστού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καρκίνος μαστού: Το τεστ που θα σώσει το 70% των γυναικών από τη χημειοθεραπεία

Μόνο το 35% των Ελληνίδων υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπ

Καρκίνος του Μαστού: η πρόληψη δεν είναι θέμα 'παγκόσμιας μέρας'

SHARE:

24Media Network