Πιο επιθετικός και θανατηφόρος ο καρκίνος του προστάτη για τους καπνιστές

Επέμβαση προστάτη
Επέμβαση προστάτη ASSOCIATED PRESS

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή των όγκων, μετάσταση και πρόωρο θάνατο παρουσιάζουν οι άνδρες καπνιστές με καρκίνο του προστάτη σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, όπως αναφέρει νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαρόκχ Σαριάτ του Τμήματος Ουρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, μετά από αξιολόγηση στοιχείων πρηγούμενων ερευνών, οι οποίες αφορούσαν σε 22.549 άνδρες με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη και είτε είχαν προχωρήσει σε αφαίρεση των όγκων είτε έκαναν ακτινοθεραπεία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας "JAMA Oncology".

ADVERTISING

Σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς ήταν καπνιστής, ενώ οι υπόλοιποι πρώην ή μη καπνιστές. Οι καρκινοπαθείς παρακολουθήθηκαν για διάστημα έξι έως οκτώ ετών, στη διάρκεια των οποίων πέθανε το 8%.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές ήταν 40% πιθανότερο να εμφανίσουν ξανά όγκους μετά τη θεραπεία, ενώ είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να κάνουν μεταστάσεις πέραν του προστάτη. Οι καπνιστές ήταν επίσης 89% πιθανότερο να πεθάνουν από τον καρκίνο.

Οι πρώην καπνιστές είχαν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής των όγκων, αλλά όχι μεταστάσεων ή πρόωρου θανάτου. "Αυτό δείχνει τη σημασία που έχει το κόψιμο του καπνίσματος για την εξέλιξη της νόσου", δήλωσε ο Σαριάτ και επεσήμανε ότι "οι άνδρες που είχαν κόψει το τσιγάρο για πάνω από δέκα χρόνια, δεν εμφάνιζαν κάποια αξιόλογη διαφορά σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει".

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (πνευμόνων, τραχείας, λάρυγγα, στομάχου, νεφρών κ.α.). Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ακριβώς το κάπνισμα ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη ή τον κάνει πιο επιθετικό και θανατηφόρο. Μια πιθανότητα είναι ότι το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των όγκων και μια άλλη πιθανή εξήγηση ότι η ίδια η νικοτίνη ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network