Ποια είναι η πιο απλή άσκηση που παράλληλα κόβει την όρεξη

Ποια είναι η πιο απλή άσκηση που παράλληλα κόβει την όρεξη
Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου λίπος, όμως στερούνται πολλές απολαύσεις από τη ζωή τους Getty Images/iStockphoto

Μπορεί μετά από μία προπόνηση να πεινάμε, όμως ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν την άσκηση που κόβει την όρεξη. Κάτι που όχι απλώς βοηθά σε πιο γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά παρέχει και περισσότερα οφέλη στην υγεία.

Η άσκηση στις περισσότερες περιπτώσεις ανοίγει την όρεξη, καθώς καίγονται αρκετές θερμίδες.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι προπονήσεις με αυξημένο ρυθμό εκτέλεσης των ασκήσεων και απότομης κατανάλωσης πολλών θερμίδων, ακόμα και αν διαρκούν για λίγο, μπορούν να μειώσουν σημαντικά μια βασική ορμόνη, η οποία ανοίγει την όρεξη.

Σύμφωνα με ανασκόπηση πρόσφατων επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Appetite, η έντονη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και για λίγο, είναι ικανή να κόβει την όρεξη.

Πώς η άσκηση μεταβάλλει τις ορμόνες της όρεξης

Στο πλαίσιο μελέτης, ο Tom Hazell, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στο Waterloo του Καναδά, προσκάλεσε 9 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας, να κάνουν διάφορους τύπους προπόνησης, σε διαφορετικές ημέρες.

Μεταξύ αυτών ήταν:

  • Χαλαρό τρέξιμο για 30 λεπτά
  • Ένα λεπτό γρήγορο τρέξιμο σε διάδρομο και ακολούθως ένα λεπτό ξεκούρασης επί 10 επαναλήψεις
  • 15 δευτερόλεπτα έντονη ποδηλασία με διάλειμμα κάθε 2 λεπτά επί 8 επαναλήψεις

Οι μικρές, αλλά εκρηκτικού χαρακτήρα προπονήσεις, σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Applied Physiology, φάνηκε ότι βοηθούν στην καύση του σωματικού λίπους, ενώ παράλληλα κόβουν και την όρεξη.

Ο ρόλος του γαλακτικού οξέος

Οι ερευνητές είχαν λάβει αίμα από τους εθελοντές πριν αλλά και μετά από κάθε προπόνηση και τους ζήτησαν να κρατούν λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής, όπως επίσης και να σημειώνουν εάν αισθάνονταν πεινασμένοι.

Ακολούθως, ο δρ Hazell και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το αίμα των εθελοντών, αναζητώντας διάφορες ουσίες, μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένες ορμόνες που μειώνουν την όρεξη για φαγητό.

Το πιο εντυπωσιακό, όπως εξηγούν στην Washington Post, ήταν ότι τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος είχαν αυξηθεί και φτάσει στα ύψη, σε όσους έκαναν ασκήσεις εκρηκτικού τύπου, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.

Και μπορεί το γαλακτικό οξύ να θεωρούνταν μέχρι σήμερα ότι είναι άχρηστο και το μόνο που προκαλεί είναι ο πόνος από το «πιάσιμο» στους μύες, όμως είναι τελικά ένα βασικό μόριο, το οποίο πυροδοτεί διαδικασίες που έχουν ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα από την άσκηση.

Μάλιστα, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι όσο πιο αυξημένα ήταν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στο αίμα των εθελοντών, τόσο μικρότερες ήταν οι συγκεντρώσεις ακυλιωμένης γκρελίνης.

Η ουσία αυτή είναι μια από τις βασικές ορμόνες που αυξάνουν την όρεξη και τη διάθεση για φαγητό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό το γαλακτικό οξύ να εμπόδισε την παραγωγή γκρελίνης από το στομάχι.

Εντούτοις, σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα μετράει και όπως επισημαίνουν στην έρευνά τους, όσο περισσότερο γαλακτικό οξύ παράγει κάποιος με εκρήξεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής του, τόσο περισσότερο μειώνεται η γκελίνη και τόσο λιγότερη όρεξη έχουμε.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε τις μερίδες και τη συχνότητα του φαγητού, καίμε περισσότερο λίπος και φυσικά αδυνατίζουμε πιο γρήγορα.

Πάντως οι ειδικοί συμβουλεύουν να μετράμε τις σφίξεις και τον ρυθμό της καρδιάς και ειδικά όταν πρόκειται για ασκήσεις με εκρήξεις, ακόμα και μικρές και ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε όλες τις ηλικίες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα