Πόνος στον γόνατο: Πότε δεν πρέπει να τον αγνοώ;

Πόνος στον γόνατο: Πότε δεν πρέπει να τον αγνοώ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους πόνους στο γόνατο.

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως αρκετές φορές μια μικρή ενόχληση σε κάποιο σημείο του σώματος μπορεί να μετατραπεί σε οξύ πόνο. Ένας πόνος στο γόνατο είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η ορθοπαιδικός στην Αγία Παρασκευή Τζώρτζη Παρασκευή εξηγεί.

Το γόνατο είναι υπεύθυνο για τη σύνδεση των δύο σημαντικών μηχανικών μοχλών στο σώμα μας: του μηρού και του κάτω ποδιού. Σε αρκετές περιπτώσεις, αν αγνοήσουμε τον πόνο που νιώθουμε στο γόνατο μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στη βάδιση αλλά και σε όλο το σώμα μας , τα οποία κάποιες φορές φθάνει να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πως λοιπόν θα καταλάβετε αν μια ενόχληση στο γόνατο υποκρύπτει ένα σοβαρότερο πρόβλημα;

Οι ακόλουθες καταστάσεις θα σας δείξουν πως ενδεχομένως χρειάζεστε συμβουλή από τον ορθοπαιδικό σας.

1. Έχετε την αίσθηση ότι κάτι κινείται στο γόνατό σας

Μερικές φορές, κάποιος τραυματισμός ή η εκφύλιση των οστών ή του χόνδρου στο γόνατο οδηγούν σε σπάσιμο/αποκοπή ενός πολύ μικρού κομματιού οστού ή χόνδρου στο σημείο της άρθρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κομμάτι αυτό εμποδίζει την κανονική κίνηση της άρθρωσης και του ποδιού, προκαλώντας πόνο. Τα χαλαρά σώματα πρέπει να αφαιρεθούν για να αποφευχθεί ζημιά στον χόνδρο σας

2. Κλείδωμα του γονάτου σας.

Αναφέρεται σαν αίσθημα κλειδώματος του γόνατος για λίγα δευτερόλεπτα (με αδυναμία πλήρους έκτασης). Επίσης εκδηλώνεται και με αυτόματο λύγισμα κατά τη βάδιση λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης της κίνησης από τον τετρακέφαλο.

3. Αισθάνεστε πόνο όταν ανεβαίνετε σκάλες

Ο συγκεκριμένος πόνος είναι χαρακτηριστικός μιας πάθησης που ονομάζεται χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, γνωστή ως χονδροπάθεια.

Εκφράζεται σαν πόνος πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα και συνοδεύεται από οίδημα (πρήξιμο) στο γόνατο.

4. Ακούτε κλικ ή τριγμούς στο γόνατο

Οι θόρυβοι στην άρθρωση του γόνατος είναι συχνοί και συνήθως δεν υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε επίσης πόνο ή πρήξιμο, θα μπορούσε αποτελεί ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό.

Επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό εάν ακούτε θορύβους και αισθάνεστε πόνο.

5. Αισθάνεστε δυσκαμψία και δυσλειτουργία της άρθρωσης

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη κάποιας μεταβολικής νόσου. Μια τέτοια είναι η ουρική αρθρίτιδα. Υπάρχουν, επίσης ρευματολογικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα, με ανάλογα συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση η καθυστερημένη διάγνωση ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω ερεθισμού ή βλάβης, που μπορεί να καταστήσει τον πόνο ανυπόφορο ακόμα και κατά την ανάπαυση. Τα γόνατα μας είναι αρθρώσεις που επιβαρύνονται καθημερινά και θα πρέπει να τα φροντίζουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Σήμερα υπάρχουν στη διάθεση των ορθοπαιδικών εξαιρετικές θεραπείες με τις οποίες μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους και να τους εξασφαλίσουν μια ανώδυνη και δραστήρια καθημερινότητα. Γιατί η ζωή είναι κίνηση και η κίνηση είναι ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα