Πότε εφαρμόζεται η απόξεση μήτρας;

Πότε εφαρμόζεται η απόξεση μήτρας;
Φωτογραφία αρχείου 123rf

Η απόξεση μήτρας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει.

Η απόξεση μήτρας είναι μια πολύ συχνά εφαρμοζόμενη ιατρική πράξη για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο ειδικός γιατρός για να την εφαρμόσει είναι ο γυναικολόγος και πρόκειται για μία πολύ απλή χειρουργική διαδικασία, η οποία όταν εφαρμόζεται σε χειρουργείο και από εξειδικευμένο γιατρό είναι πάρα πολύ ασφαλής.

Η μέθοδος της απόξεσης μήτρας μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Αρχικώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν εντοπιστεί κάποια ανώμαλης μορφής αιμορραγία από τη μήτρα ή σε περιπτώσεις φλεγμονής. Επίσης, χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πολυπόδων, ινομυωμάτων, υπολειμμάτων κύησης ή ιστού από το ενδομήτριο για βιοψία.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποβολής ή άμβλωσης. Τέλος, αποτελεί και διαγνωστική διαδικασία για τις περιπτώσεις διερεύνησης υπογονιμότητας και σε περιπτώσεις παθολογικού αποτελέσματος στο τεστ ΠΑΠ, δηλαδή ανίχνευσης μη φυσιολογικών κυττάρων στο τεστ ΠΑΠ.

Η απόξεση μήτρας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες, καθώς είναι πολύ απλή και γρήγορη επέμβαση. Ολοκληρώνεται μέσα σε μισή ώρα και δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα, καθώς γίνεται κολπικά.

Για μερικές μέρες μετά την επέμβαση (το χρονικό διάστημα θα το ορίσει ο γιατρός σας κατά περίπτωση), ωστόσο, η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει τη χρήση ταμπόν, τις κολπικές πλύσεις, το σεξ και το κολύμπι. Είναι πιθανόν να βιώσει λίγους πόνους περιόδου ή ακόμη και ελαφριά αιμορραγία. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσει και αλλαγές στον κύκλο της, οι οποίες όμως σε λίγο καιρό αποκαθίστανται.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται άμεσα, δηλαδή ακόμη και από την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε απόξεση μήτρας θα πρέπει να απευθυνθεί ξανά στο γιατρό της αν:

Η αιμορραγία επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Αν η αιμορραγία είναι εξαρχής πολύ έντονη.

Αν ανεβάσει πυρετό.

Αν παρατηρήσει έντονες και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις.

Αν ο πόνος δεν περιορίζεται με τη χρήση αναλγητικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα