Πού οδηγεί η υπνική άπνοια και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πού οδηγεί η υπνική άπνοια και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Φωτό αρχείου: Η υπνική άπνοια προτιμά τους άνδρες Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye

Η νόσος εκδηλώνεται πιο συχνά στους άνδρες. Τι συμβαίνει με την υπνική άπνοια στα παιδιά

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή κατά τον ύπνο που μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των ασθενών που πάσχουν, δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα και δεν το γνωρίζουν ότι τους συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νόσος εκδηλώνεται λίγο συχνότερα σε άνδρες και οφείλεται σε συχνές παύσεις της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω επαναλαμβανόμενης απόφραξης του φάρυγγα.

Η άπνοια μπορεί να είναι είτε πιο σοβαρή είτε λιγότερο. Αναλόγως πόσες φορές συμβαίνουν οι άπνοιες και αν συνοδεύονται από συμπτώματα όπως ροχαλητό, πονοκέφαλος ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, κρίνεται από τον ειδικό ποια είναι η σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να την εμφανίσουν είναι οι παχύσαρκοι, οι άνδρες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όσοι πάσχουν από ανατομικές δυσμορφίες στο πρόσωπο, υπερτροφία αμυγδαλών, ανατομική διαταραχή ρινικού διαφράγματος, αυξημένη περίμετρο λαιμού και μέσης, σύνδρομο Down και Cruzon.

Πού έχει αντίκτυπο η υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Επηρεάζει την αποδοτικότητα και την ενέργειά του. Το άτομο νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ότι δεν έχει χορτάσει ύπνο, ξυπνάει συχνά με πονοκέφαλο, παρουσιάζει απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, ενώ έχει αυξημένο κίνδυνο να βιώσει δυσλειτουργίες στην ψυχική του κατάσταση και συμπτώματα κατάθλιψης.

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η υπνική άπνοια. Μπορείς να βρεις το γιατρό που θες και να δεις αν είναι εξειδικευμένος και έμπειρος στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών σε όποια περιοχή κι αν βρίσκεσαι. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις Ωτορινολαρυγγολόγους στη Θεσσαλονίκη και να μελετήσεις το βιογραφικό και την εμπειρία τους πριν κλείσεις ραντεβού για εξέταση.

Υπνική άπνοια στα παιδιά

Στα παιδιά εμφανίζεται εξίσου συχνά και στα δύο φύλα. Μπορεί να εκδηλωθεί από την αρχή της ζωής του παιδιού ή και μέχρι την εφηβική ηλικία. Στα παιδιά η υπνική άπνοια μπορεί να μη συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, όπως συμβαίνει με τους ενήλικες. Το πρόβλημα είναι συχνότερο σε παιδάκια που έχουν κρεατάκια ή υπερτροφικές αμυγδαλές. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη και επιβαρύνει πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς παρατηρείται αυξημένη πίεση και πνευμονική υπέρταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα