Ρομποτική Αρθροπλαστική: Η σύγχρονη απάντηση στην επώδυνη αρθρίτιδα γόνατος

Ρομποτική Αρθροπλαστική: Η σύγχρονη απάντηση στην επώδυνη αρθρίτιδα γόνατος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την αρθρίτιδα γόνατος και την σύγχρονη αντιμετώπισή της.

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στην κίνηση καθώς πρόκειται για μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική φθορά των δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων, των μηνίσκων και των οστών. Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι εκφυλιστική, μετατραυματική, κληρονομική, ή και ρευματοειδής.

Τα γόνατα είναι από τις βασικές αρθρώσεις του σώματός μας, που δυστυχώς, προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα λόγω της καταπόνησης, αλλά και της κακής χρήσης. Υπολογίζεται πως η αρθρίτιδα στα γόνατα είναι πρόβλημα για σχεδόν το 40% των ενηλίκων άνω των 65 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Οι συνέπειες της πάθησης δεν είναι μόνο σωματικές καθώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην ψυχική υγεία των ασθενών.

Συναντήσαμε τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Μιχάλη Κουγιάλη, ο οποίος μας μίλησε για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος, μια πάθησης που εξελίσσεται αργά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Πιο αναλυτικά, η αρθρίτιδα γόνατος μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Επιβάρυνση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων (ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή τους).
 • Χρόνιο πόνο, κατάθλιψη.
 • Απορρύθμιση της πίεσης στους υπερτασικούς.
 • Απορρύθμιση σακχάρου στους διαβητικούς.
 • Δραματική μείωση της ανεξαρτησίας των ασθενών.
 • Εξάρτηση σε παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη με σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Οι ασθενείς παραπονιούνται για έντονο πόνο, έχουν οίδημα στην περιοχή του γόνατος και δυσκαμψία που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να παρουσιαστούν σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους.

Σε ποιους απευθύνεται η Ρομποτική Αρθροπλαστική

Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος είναι κατάλληλη για ασθενείς με χρόνιους πόνους στην άρθρωση, λόγω αρθρίτιδας, που δυσκολεύει όλες τις δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το βάδισμα, την άσκηση και γενικότερα την καθημερινότητα των ασθενών.

Σκοπός της επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον πόνο, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ασθενούς και να προσφέρει γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτεί η σύγχρονη ζωή. Η αρθροπλαστική γόνατος είναι σήμερα μια επέμβαση ρουτίνας για τους εξειδικευμένους ιατρούς.

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η Ελάχιστα Επεμβατική Ρομποτική Αρθροπλαστική γίνεται μέσω μιας μικρής τομής (7-10 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του γονάτου. Δια μέσου αυτής της τομής αποφεύγεται η διαταραχή των μυών και η διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες πολύ γρήγορη(οδήγηση, σκαλοπάτια, άθληση).

Αναλυτικά τα οφέλη που συνεπάγεται για τον ασθενή η επιλογή της εν λόγω μεθόδου είναι τα εξής:

 • Αναίμακτο χειρουργείο 40-60 λεπτών.
 • Ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος.
 • Ανεξάρτητη βάδιση την ίδια μέρα.
 • Παραμονή στο νοσοκομείο 1 μέρα.
 • Τοπική (περιοχική) αναισθησία.
 • Χρήση εξατομικευμένου ρομποτικού πλοηγού με ανατομική διόρθωση αρθρώσεως και εξάλειψη του παράγοντα ιατρικού λάθους.
 • Χωρίς τη χρήση περιπατητήρα τύπου “Π”.
 • Χωρίς τη χρήση καθετήρα ή παροχέτευσης.
 • Χωρίς μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία.
 • Ατραυματικό χειρουργείο χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές λόγω της γρήγορης κινητοποίησης .

Κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί με άνεση και να βαδίσει ανεξάρτητα χωρίς την χρήση περιπατητικών βοηθημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζεται μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία.

Επιλογή των εμφυτευμάτων

Η επιλογή των εμφυτευμάτων είναι εξατομικευμένη με σκοπό να προσομοιάζουν τη φυσιολογική κίνηση της αρθρώσεως του κάθε ασθενούς. Βάση του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδιασμού και προσομοίωσης του χειρουργείου o ιατρός επιλέγει τη χρήση των εμφυτευμάτων για κάθε ασθενή βάση των ιδιαιτεροτήτων της άρθρωσης του. Τα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από ανενεργά υλικά συμβατά με το ανθρώπινο σώμα και έτσι δεν προκαλούν τοπική αντίδραση ή απόρριψη από τον ασθενή. Η άριστη ευθυγράμμιση του ανατομικού άξονα της άρθρωσης με την χρήση του ρομποτικού πλοηγού εγγυάται την μακροβιότητα των εμφυτευμάτων και την αποφυγή νέου χειρουργείου στο μέλλον.

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αρθροπλαστική ταχείας αποκατάστασης πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό προκειμένου να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τις προσδοκίες των ασθενών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός τηλ.: 2106837010 & 693 709 3980

Ακολουθήστε το Athens Ortho Center στο Facebook & στο επίσημο κανάλι του YouTube.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα