Διαβήτης και κρύωμα

default image

Νέα έρευνα συνδέει τον παιδικό διαβήτη με ιό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος. Αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το αν ο ιός προκαλεί την ασθένεια ή αν συμβαίνει το αντίστροφο

Τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν διαβήτη, να έχουν μολυνθεί από ένα εντεροϊό παρόμοιο με αυτόν του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Ο εντεροϊός είναι μια συνηθισμένη μορφή ιού που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, μυϊκούς πόνους ή ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Σίδνεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, όπως αναφέρουν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέλυσαν εξονυχιστικά τα ευρήματα 26 προηγούμενων μελετών, οι οποίες είχαν ελέγξει τα δείγματα αίματος και κοπράνων περίπου 4.500 ατόμων (διαβητικών και μη) για τον εντοπισμό γενετικού υλικού και πρωτεϊνών, που να προέρχονται από εντεροϊούς.

Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση) αποκάλυψε μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στους εντεροϊούς και στο διαβήτη, όμως ο μηχανισμός που συνδέει τη νόσο με τους ιούς δεν είναι ακόμα σαφής. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η έρευνά τους δεν αποδεικνύει πως ο ιός αποτελεί την αιτία του διαβήτη τύπου 1 και είπαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για το θέμα. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο ιός προκαλεί τον διαβήτη ή αν, αντίθετα, ο διαβήτης καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον ιό ή αν -μια τρίτη περίπτωση- κάτι άλλο, ίσως μια γενετική προδιάθεση, καθιστά πιο πιθανό τόσο το παιδί να μολυνθεί από τον ιό, όσο και να εμφανίσει διαβήτη.

Ο διαβήτης εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη και ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Περίπου 285 εκατ. άτομα είχαν παγκοσμίως διαβήτη το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 438 εκατ. το 2030.

Το μεγαλύτερο μέρος (90% έως 95%) αφορά το διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζεται σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά και τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη αύξηση στις ηλικίες κάτω των πέντε ετών, χωρίς να μπορεί να δοθεί μια εξήγηση για αυτή την αύξηση. Αν και υπάρχουν γενετικοί λόγοι για την εμφάνιση της νόσου, οι επιστήμονες αναζητούν περισσότερο εξωτερικούς/περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο συγκεκριμένος εντεροϊός, για να ερμηνεύσουν την έξαρση του παιδικού διαβήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα