Σχολεία: Ημέρα κρίσης για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία

Σχολεία: Ημέρα κρίσης για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία
Στιγμιότυπο απο Γυμνάσιο στο Ναύπλιο Eurokinissi

Ποιες είναι οι παράμετροι που εξακολουθούν ακόμη να προβληματίζουν τους επιστήμονες. Πιθανότερη ημερομηνία η επόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου για άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν σχετικά με το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα φαίνεται να τοποθετείται την 1η Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα έχει συμπληρωθεί το κρίσιμο διάστημα των 14 ημερών από το πρόσφατο άνοιγμα των καταστημάτων. Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής θα συμμετέχει και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η επιτροπή θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημία, μετά και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, το οποίο αύξησε σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού σε συνδυασμό και με το άνοιγμα των δημοτικών. Η εικόνα της επιδημίας δείχνει να είναι αρκετά καλή, όμως η κοινότητα των επιστημόνων δεν εφησυχάζουν και επιμένουν για διατήρηση του lockdown μέχρι να επιτευχθεί ένας σημαντικό ποσοστό εμβολιασμών.

Όπως σημείωσε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας: “παρόλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη. Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν. Ειδικά για τις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, η παράκληση, η προτροπή για να τηρούμε τα μέτρα είναι ακόμα μεγαλύτερη”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία υπάρχουν στη χώρα 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ- COVID μειώνονται φτάνοντας στο 50% του συνόλου. Χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποχώρησαν μετά από δύο και πλέον μήνες σε κάτω από 300, αλλά μένει να διατηρηθεί η πορεία υποχώρησης ώστε να μην υπάρχει ρίσκο από το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Ένας ακόμη παράγοντας που επιβάλλει την διατήρηση των μέτρων, είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού. Όπως ανάφερε χθες η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα η μετάλλαξη φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. “Αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή”, σημείωσε γιατρός.

“Στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη και οι συνάδελφοι εκεί με τους οποίους μίλησα, καθηγητές σε Πανεπιστήμια, θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων” συμπλήρωσε.

Το θετικό είναι σύμφωνα με την κα Γκάγκα, ότι γενικά φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή την στιγμή ανταποκρίνεται στα εμβόλια και άρα δεν έχουμε λόγο να το φοβόμαστε αυτό.

Σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, η πρόεδρος του ΚΕΣΥ επιβεβαίωσε την προτεραιότητα των σχολείων και συγκεκριμένα είπε: “¨Είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας το να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά, άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της Επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία, που αποφασίζει και κάνει την εισήγηση”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα