Σε ισορροπία τρόμου η Υγεία: Παρατείνουν την απεργία οι γιατροί έως τις 19 Δεκεμβρίου

Σε ισορροπία τρόμου η Υγεία: Παρατείνουν την απεργία οι γιατροί έως τις 19 Δεκεμβρίου
EUROKINISSI

Σε 24ωρη απεργία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν οι εργαζόμενοι σήμερα Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση των κλινικών και θεραπευτηρίων

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των Ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για -από κοινού- 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν «τα μέτρα που προωθούνται έχουν σαφέστατη τάση την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αύριο στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή».

Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών».

Το θέμα σύμφωνα με τους γιατρούς είναι τι Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θέλουμε και δευτερευόντως οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, οι γιατροί δεν έχουν αντίρρηση για άμεση ένταξη στο καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το βαθμολόγιό τους, χωρίς διαδικασία διαθεσιμότητας.

Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και η ταμίας του ΠΙΣ Βαρβάρα Ανεμοδουρά, έκαναν λόγο για αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε στο σύστημα να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ την περίθαλψη των πολιτών, με σημαντική μείωση του εργασιακού κόστους των γιατρών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εργασθούν με μισθό 400 ευρώ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη αντιθεσή τους για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των πολιατρείων, σημειώνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο σήμερα, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής. Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές. Όπως επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνον η διαχείριση της ασθένειας. Σήμερα όπως είπαν οι ομιλητές, οι Έλληνες ασθενείς συναντούν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στο σύστημα περίθαλψης.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, γιατροί και εργαζόμενοι διοργανώνουν πανυγειονομικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network