Συμβουλές για να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία ενόψει εορτών

Συμβουλές για να καταπολεμήσετε τη δυσπεψία ενόψει εορτών
Γυναίκα με συμπτώματα δυσπεψίας. 123rf

Η πολυφαγία δημιουργεί για πολλούς το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας, οι οποίες με τη σειρά τους μας προκαλούν κακή διάθεση.

Οι γιορτές έφτασαν και η διάθεσή μας να κάνουμε κάτι έξω από την καθημερινή μας ρουτίνα είναι μεγάλη. Οι σκέψεις όλων είναι να βρεθούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι μαζί με συγγενείς και φίλους. Παραδοσιακά γλυκά, μεγάλη ποικιλία με εδέσματα και ποσότητες πέρα από τις συνήθεις είναι η πιο οικεία εικόνα των ημερών. Δυστυχώς όμως η πολυφαγία δημιουργεί για πολλούς το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας, οι οποίες με τη σειρά τους μας προκαλούν κακή διάθεση.

Ο Γαστρεντερολόγος κ. Μανώλης Συμβουλάκης, μας δίνει μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε την καούρα και τη δυσπεψία και να γιορτάζουμε ευχάριστα τις Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:

Προσπαθήστε να μην υπερβείτε την συνήθη ποσότητα του φαγητού σας

Μην παραλείπετε τα κυρίως γεύματα , ώστε να μην μένετε νηστικοί έως ότου καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι

Μην τσιμπολογάτε, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε σε ποσότητα

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό

Εμπλουτίστε τα γεύματά σας με σαλάτες

Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό

Επειδή πολλές φορές παρά τις συμβουλές μπορεί να ξεφεύγουμε καλό είναι να εχουν προμηθευτεί και κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα (αντιόξινα) από το φαρμακείο. Καλή επιλογή θεωρούνται τα νέας γενιάς αντιόξινα φάρμα τα ακγινικά. Τα αλγινικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα και την δυσπεψία σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Δρουν, σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση, βασική αιτία καούρας και δυσπεψίας.

Ο τρόπος δράσης του επιτρέπει να έχει αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ ένα σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα.

Καθώς λοιπόν οι γιορτές πλησιάζουν θα πρέπει να είμαστε όλοι, και κυρίως οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουν το πιάτο τους. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα γιατρό όπου και να βρίσκεστε τις ημέρες αυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα