Σπουδαία ανακάλυψη: Χειρουργικό μαχαίρι ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας

Σπουδαία ανακάλυψη: Χειρουργικό μαχαίρι ανιχνεύει τον καρκίνο της μήτρας
Χειρουργική επέμβαση istock

"Επανάσταση" στον εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας φέρνει το χειρουργικό μαχαίρι iKnife που "μυρίζει" τους όγκους και αναγνωρίζει τον καρκίνο της μήτρας.

Ένα επαναστατικό χειρουργικό μαχαίρι που “μυρίζει τους όγκους” μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο της μήτρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σύμφωνα με διαπίστωση ερευνητών που προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να επιτρέψει σε χιλιάδες υγιείς γυναίκες να “ξεμπερδεύουν” με το άγχος ότι έχουν καρκίνο γρηγορότερα.

Ο καρκίνος της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και προσβάλλει περίπου 9.000 ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τον Guardian, αλλά μόνο το 10% περίπου των γυναικών με ύποπτα συμπτώματα που υποβάλλονται σε βιοψία διαπιστώνεται ότι έχουν καρκίνο.

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το iKnife, μια συσκευή που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

“Το iKnife διέγνωσε αξιόπιστα τον καρκίνο του ενδομητρίου σε δευτερόλεπτα, με διαγνωστική ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις τρέχουσες καθυστερήσεις για τις γυναίκες ενώ περιμένουν την ιστοπαθολογική διάγνωση”, έγραψε η ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό Cancers. “Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διαγνωστικές οδούς”.

Το iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διακρίνει μεταξύ καρκινικού και υγιούς ιστού, αναλύοντας τον καπνό που εκπέμπεται όταν εξατμίζεται ο ιστός της βιοψίας, μετά την αφαίρεσή του από τη μήτρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα βιοψίας ιστού από 150 γυναίκες με υποψία καρκίνου της μήτρας και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης. Η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρεία διάδοση της χρήσης της.

Η Athena Lamnisos, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο Eve Appeal, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, δήλωσε: “Η αναμονή για τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αγχωτική – ειδικά αν η εξέταση αυτή είναι για να διαπιστωθεί αν έχετε ή όχι καρκίνο. Όταν μαθαίνεις ότι η λέξη που αρχίζει από “κ” είναι έστω και μια πιθανότητα, οι μέρες δεν μπορούν να περάσουν αρκετά γρήγορα μέχρι ο κλινικός ιατρός να σου δώσει το πράσινο φως.”

“Ο καρκίνος της μήτρας έχει ένα σύμπτωμα που αποτελεί ‘κόκκινη σημαία’, την μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία, που πρέπει πάντα να ελέγχεται με παραπεμπτικό δύο εβδομάδων από τον γενικό σας ιατρό. Το να περιμένετε άλλες δύο εβδομάδες για τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τους ασθενείς.”

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση – ο καρκίνος της μήτρας είναι μόνο ένας από αυτούς – η δυνατότητα παροχής μιας διαγνωστικής εξέτασης που αποκλείει ή αποκλείει τον καρκίνο αμέσως, και με ακρίβεια, θα μπορούσε να κάνει τόσο θετική διαφορά.

“Αυτή η έρευνα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια σημαντική αλλαγή στην ταχύτερη διάγνωση, και για το 90% των γυναικών με αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση που δεν είναι καρκίνος, έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσει το μυαλό τους. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους ασθενείς”.

Η Alison, μια 57χρονη από το δυτικό Λονδίνο που είχε συμπτώματα καρκίνου της μήτρας νωρίτερα φέτος, αλλά τελικά πήρε το πράσινο φως, δήλωσε ότι το iKnife θα είχε κάνει τεράστια διαφορά στην εμπειρία της.

“Ευτυχώς, ήμουν ένα από τα άτομα με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία που είχαν την τύχη να ανακαλύψουν ότι δεν οφειλόταν σε καρκίνο. Ήταν πραγματικά απογοητευτική η αναμονή για τα αποτελέσματα, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις εβδομάδες για μένα.

“Μου ζητήθηκε να πάω και εγώ προσωπικά για να παραλάβω τα αποτελέσματα, κάτι που για μένα ήταν μια σαφής ένδειξη ότι ήταν άσχημα νέα και ότι όντως είχα καρκίνο της μήτρας. Ήταν τρομακτικό. Θα είχε μεγάλη διαφορά να ήξερα αμέσως ότι δεν είχα καρκίνο και να μην έπρεπε να περιμένω τρεις εβδομάδες” είπε.

Ο καθηγητής Sadaf Ghaem-Maghami, επικεφαλής της έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η διάγνωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα μπορούσε να επιτρέψει στις γυναίκες που επιβεβαιώνεται ότι έχουν καρκίνο να ξεκινήσουν θεραπεία νωρίτερα, ενώ όσες κρίνονται υγιείς θα απέφευγαν εβδομάδες άγχους.

“Το iKnife έχει τη δυνατότητα να φέρει πλήρη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα άτομα που προσέρχονται στις κλινικές ταχείας πρόσβασης με σημαντική ανώμαλη κολπική αιμορραγία και τα οποία έχουν παραπεμφθεί για πιθανή διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου.

“Με την υψηλή διαγνωστική ακρίβεια του 89% και τη θετική προγνωστική αξία του 94%, θα μπορούσε κανείς να καθησυχάσει αμέσως το άτομο για την πολύ χαμηλή πιθανότητα να έχει καρκίνο εάν το αποτέλεσμα του iKnife είναι αρνητικό και να επισπεύσει περαιτέρω εξετάσεις και σαρώσεις και θεραπεία για άτομα των οποίων οι βιοψίες υποδεικνύουν παρουσία καρκίνου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εν αναμονή της επιβεβαίωσης από την τυπική παθολογία, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες”.

Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα