Στρεπτόκοκκος Α – Μαγιορκίνης : Συχνότερα περιστατικά φέτος – Όχι βαρύτερα συμπτώματα από άλλες χρονιές

Στρεπτόκοκκος Α – Μαγιορκίνης : Συχνότερα περιστατικά φέτος – Όχι βαρύτερα συμπτώματα από άλλες χρονιές
Ασθενής σε νοσκομείο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Για τον στρεπτόκκοκο μίλησε ο Μαγιορκίνης, παρουσιάζοντας τα μέτρα που χρειάζεται να λάβουν τα παιδιά και ο γενικός πληθυσμός.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης (14/06) σε δηλώσεις του για τον στρεπτόκοκκο, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μετά τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς επτά ακόμη παιδιά βρέθηκαν θετικά στο βακτήριο στη Νάουσα που ανήκαν στο στενό περιβάλλον του άτυχου 7χρονου.

Όπως επισήμανε ως βασική υπόθεση των γιατρών – χωρίς όμως να μπορούν να την επαληθεύσουν ακόμη – είναι ότι «τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές». «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις», επισήμανε. Ενημέρωσε για τα συμπτώματα που πρέπει να ενεργοποιήσουν τους γονείς ενώ σημείωσε πως «Με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά»

Όπως εξήγησε «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα »

«Φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα» σημείωσε και ανέφερε πως αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία όπου επιτηρείται στενά. Στην Αγγλία έχουν μετρήσει περίπου επτά θανάτους, από αυτό διεισδυτική νόσο σε παιδιά. Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα».

Φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα «αντισταθμιστικά» επειδή τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα, ανέφερε ως μία από τις υποθέσεις για την αύξηση καθώς όπως ανέφερε «δεν έχουμε ακριβή απάντηση»

Ωστόσο, όπως τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι περνάνε τον στρεπτόκοκκο βαρύτερα επειδή δεν τον πέρασαν τις προηγούμενες χρονιές»

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία

“Το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκικκή λοίμωξης είναι ο πυρετός. Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι αυτό το λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο”.

Παρόλα αυτά προσέθεσε ότι “σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο”.

“Εάν ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει μιλάμε πάλι με τον παιδίατρο και αυτός μας κατευθύνει”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα