Στρεπτόκοκκος: Πόσα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα το 2023

Διαβάζεται σε 5'
Θάλαμος νοσηλείας παιδιατρικού νοσοκομείου
Θάλαμος νοσηλείας παιδιατρικού νοσοκομείου Eurokinissi

Το 4χρονο αγόρι από τη Θάσο που κατέληξε στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης δεν είναι το μόνο που έχει χάσει τη ζωή του με στρεπτόκοκκο. Τι συστήνουν οι ειδικοί στους γονείς.

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για την έξαρση των κρουσμάτων δυεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, γνωστού και ως πυογόνου στρεπτόκοκκου ή GAS (Group A Streptococcus) και μετά τον θάνατο του 4χρονου από τη Θάσο.

Κι αυτό διότι τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας και μετά την πανευρωπαϊκή έξαρση των κρουσμάτων, τα περιστατικά και οι θάνατοι έχουν μικρή, αλλά σταθερή αύξηση.

Σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κεραυνοβόλος αυτή μορφή του στρεπτόκοκκου έχει οδηγήσει 21 ανθρώπους στον θάνατο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Αναλυτικότερα, 87 άνθρωποι την Ελλάδα έχουν προσβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και 4 Ιανουαρίου 2024.

Οι 39 από αυτούς είναι ενήλικες και τα 48 παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 10 ετών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο διάστημα τα περιστατικά που έχασαν τη ζωή τους ήταν συνολικά 21, εκ των οποίων 9 παιδιά και 12 ενήλικες.

Τελευταίος θάνατος, που όμως δεν έχει προσμετρηθεί στην προηγούμενη καταμέτρηση, είναι αυτός του 4χρονου από τη Θάσο, ο οποίο κατέληξε στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο 4χρονός είχε προβληθεί από στρεπτόκοκκο και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), όμως η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα από τη νεκροτομή.

Καταγραφή του στρεπτόκοκκου από τον ΕΟΔΥ

Η επιστημονική ομάδα του ΕΟΔΥ έχει ανιχνεύσει το συγκεκριμένο στέλεχος του στρεπτόκοκκου που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ενώ το νόσημα καταγράφεται πλέον συστηματικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποστέλλονται συχνά αναλυτικές οδηγίες στους γιατρούς για την έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος με strep test, ώστε να χορηγούνται αμέσως αντιβιοτικά, που όμως δεν μπορούν να αναστείλουν την κεραυνοβόλο μορφή της νόσου σε όλες τις περιπτώσεις.

Έξαρση των νοσημάτων που σχετίζονται με τον ρινοφάρυγγα, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρούνται συνήθως μετά από έξαρση των ιογενών λοιμώξεων, διότι διαταράσσεται η εντερική χλωρίδα, ή αλλιώς το μικροβίωμα του εντέρου.

Αύξηση και της μηνιγγίτιδας

Για τους ίδιους λόγους, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί και αύξηση της μηνιγγίτιδας.

Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας δεν ξεπερνούσαν τα 5 ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται τετραπλασιασμός της επίπτωσης της νόσου, δηλαδή 20 κρούσματα πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων του στρεπτόκοκκου, ωστόσο, είναι ιάσιμη εφόσον χορηγηθούν άμεσα και έγκαιρα αντιβιοτικά.

Σε αντίθετη περίπτωση παράγεται τοξίνη, η οποία κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί σε σηψαιμικό σοκ και σηπτική καταπληξία. Μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, δηλαδή, που επιφέρει τον θάνατο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, που φέρουμε πολλοί στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) .

Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό.

Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Πότε πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε γιατρό

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, όταν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί  παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
  • Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.

Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον στρεπτόκοκκο στον δικτυακό τόπο του ΕΟΔΥ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα