Τέσσερα φλιτζάνια καφέ θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το λίπος

Τέσσερα φλιτζάνια καφέ θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το λίπος
Καφές 123RF

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι βρήκαμε τη λύση για την παχυσαρκία, μελέτη αποδεικνύει τη σημαντική συμβολή του καφέ.

Ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά από ένα πλούσιο γεύμα συνηθίζουμε να πίνουμε ένα καφεδάκι. Ο λόγος βέβαια είναι για καλύτερη χώνεψη, όμως τελικά επιστήμονες πειραματιζόμενοι σε ποντίκια, ανακάλυψαν πως η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως θα μπορούσε να μειώσει το λίπος που λαμβάνουμε μετά την κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού. Βέβαια ακόμη δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε ότι βρήκαμε τη λύση για την παχυσαρκία και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση αρκετού καφέ δεν είναι εντελώς αθώα για το οργανισμό μας.

Το πείραμα ανακάλυψε πάντως ότι η καφεΐνη σταμάτησε την παραγωγή λίπους στο αίμα. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα τα ποντίκια κατανάλωναν καφεΐνη όση περιέχεται στην ποσότητα τεσσάρων φλιτζανιών καφέ και έφαγαν τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπος και ζάχαρη για τέσσερις εβδομάδες. Τα συγκεκριμένα ζωάκια απόκτησαν 16% λιγότερο βάρος και δημιούργησαν 22% λιγότερο σωματικός λίπος από εκείνα που μόνο έφαγαν και δεν έλαβαν καφεΐνη.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη μειώνει τη δράση σε ένα γονίδιο που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ξεκίνησαν να δουν αν ένα είδος βοτάνων που ονομάζεται τσάι ματέ έχει οφέλη για την υγεία και βρήκαν ότι η καφεΐνη από τον καφέ είχε το ίδιο αποτέλεσμα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, το τσάι ματέ και η καφεΐνη μπορούν να θεωρηθούν παράγοντες κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Δρ Elvira Gonzalez de Mejia, συγγραφέας της μελέτης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και στους ανθρώπους για να κατανοήσουν τους ρόλους του τσαγιού mate και της καφεΐνης ως πιθανές στρατηγικές για την πρόληψη κατά του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, καθώς και τις μεταγενέστερες μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις.

«Η κατανάλωση καφεΐνης από τα αφεψήματα ή από άλλες πηγές ελαττώνει την αρνητική επίδραση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και σε ζάχαρη στο σώμα λόγω της διαμόρφωσης ορισμένων ενζύμων τόσο στον ιστό όσο και στο συκώτι».

Οι ερευνητές δε πειραματίστηκαν με το τσάι ματέ, το οποίο είναι ένα ζεστό ρόφημα δημοφιλές στη Λατινική Αμερική και είναι γεμάτο με φυτοχημικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Περιέχει περίπου 65 έως 130mg καφεΐνης ανά μερίδα, σε σύγκριση με 30 έως 300mg (κατά μέσο όρο 95mg) σε ένα φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στα ζώα δόθηκε επίσης συνθετική καφεΐνη και καφεΐνη που εξήχθη από τον καφέ για να συγκριθούν τα αποτελέσματα. Διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από την προέλευση, η καφεΐνη μείωσε τη συσσώρευση λιπιδίων στα λιποκύτταρα κατά 20 έως 41%.

Στο τέλος του πειράματος, η ομάδα είπε ότι η ποσότητα σωματικού λίπους στα ποντίκια που κατανάλωναν καφεΐνη και σε εκείνα που δεν κατανάλωναν ήταν «σημαντικά» διαφορετικές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Function Foods, ανέφερε ότι τα δύο αφεψήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «παράγοντες κατά της παχυσαρκίας». Η ομάδα εξήγησε ότι αυτό το φαινόμενο προκλήθηκε πιθανώς από τις επιδράσεις της καφεΐνης σε δύο γονίδια και ειδικότερα – Fasn και Lpl.

Το Fasn – το γονίδιο της συνθάσης λιπαρών οξέων – ήταν περίπου 31-39% λιγότερο δραστικό στα ποντίκια που τρέφονταν με καφεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μετατρέπει λιγότερο ζάχαρο σε λίπος.

Το Lpl – το γονίδιο λιποπρωτεϊνικής λιπάσης – ήταν περίπου 51-69% λιγότερο δραστικό, πράγμα που μείωσε επίσης την ποσότητα του λίπους που δημιουργήθηκε.

Η καταστολή αυτών των γονιδίων σήμαινε επίσης και λιγότερη παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ.

Επισημαίνουμε πάντως πως ακόμη χρειάζονται μελέτες για την θετική επίδραση της καφεΐνης στον άνθρωπο. Έτσι λοιπόν στα φετινά εορταστικά τραπέζια ας είμαστε προσεκτική με τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Ίσως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία να είμαστε πιο ..απελευθερωμένοι, ισοσταθμίζοντας την υπερκατανάλωση με μερικούς καφέδες την επόμενη μέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα