Θεσσαλονίκη: Φυσιολογική σεξουαλική ζωή και τεκνοποίηση σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου MOTIONTEAM

Χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προσφέρει φυσιολογική ζωή σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο.

Τη δυνατότητα να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ακόμη και να τεκνοποιήσουν, δίνει σε γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο (απλασία κόλπου) και μήτρα μία χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται αποκλειστικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από την ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας, Γρηγόρη Γκριμπίζη.

Σε επέμβαση με την τεχνική αυτή υποβλήθηκε σήμερα μία 18χρονη που είχε γεννηθεί χωρίς κόλπο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για το 15ο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με την αυτή την τεχνική, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Με τη μέθοδο αυτή η απλασία του κόλπου αποκαθίσταται με τη δημιουργία νεοκόλπου και έτσι δίνεται στις νέες γυναίκες η δυνατότητα όχι μόνο να έχουν φυσιολογική ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά και να τεκνοποιήσουν με παρένθετη μήτρα. Οι γυναίκες, στις οποίες δεν υπάρχει κόλπος αλλά υπάρχει μήτρα, με αυτή τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, εκτός από μια φυσιολογική σεξουλική ζωή, να αποκτήσουν παιδιά με τη δική τους μήτρα. Η απλασία του κόλπου εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 4.000 γεννήσεις, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 20 καινούρια περιστατικά, τα περισσότετα από τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπίζονταν.

ADVERTISING

Η εμπειρία από την εφαρμογή της μεθόδου δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Minimally Invasive Gynecology, το 2015 και λόγω του ότι η μέθοδος θεωρείται πρωτοποριακή, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς, η ομάδα της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ κλήθηκε από Ιταλούς συναδέλφους της να εφαρμόσει τη μέθοδο και σε νεαρές ασθενείς.

"Η τεχνική που εφαρμόσαμε συνίσταται στη δημιουργία νεοκόλπου σε μια 18χρονη κοπέλα, η οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς κόλπο και χωρίς μήτρα. 'Οπως αντιλαμβάνεστε, η απουσία κόλπου δεν επιτρέπει στα κορίτσια να εγκαταστήσουν φυσιολογική ερωτική ζωή. Και αυτό το οποίο προσφέρουμε είναι στην ουσία η δημιουργία ενός κόλπου, γεγονός που τις επιτρέπει να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Η τεχνική εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, από το 2007, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από την Α΄ Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα", λέει ο κ. Γκριμπίζης, αναφερόμενος στο περιστατικό που αντιμετωπίστηκε σήμερα με αυτή την τεχνική.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η τεχνική αφορά τη διάνοιξη της περιοχής όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να βρίσκεται ο κόλπος της γυναίκας, δηλαδή ανάμεσα στην κύστη και στο ορθό, το έντερο. "Αυτός ο χώρος, στα κορίτσια με απλασία είναι κλεισμένος. Εμείς τον ανοίγουμε, τον παρασκευάζουμε και στη συνέχεια τον καλύπτουμε, γιατί αν τον αφήσει κανείς έτσι, όπως γινόταν παλιά, δημιουργούνταν μια τεράστια ουλή και η γυναίκα δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για τις επαφές της. Το σημείο επικαλύπτεται με έναν φυσικό ιστό που έχει η γυναίκα, το περιτόναιο, αυτό που καλύπτει την κοιλιά, και στη συνέχεια δημιουργείται και το έδαφος με συρραφή, λαπαρασκοπικά. Έτσι, δεν υπάρχει μόσχευμα και η αποκατάσταση του κόλπου είναι απολύτως φυσιολογική" προσθέτει ο κ Γκριμπίζης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network