Τι λένε οι πολίτες για την Υγεία στην Ελλάδα

Τι λένε οι πολίτες για την Υγεία στην Ελλάδα
Διάδρομος νοσοκομείου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, αύξηση στους μισθούς τους και κτιριακή αναβάθμιση στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν οι πολίτες από την πολιτική ηγεσία. Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Τι αποκαλύπτει έρευνα.

Μεγάλο ποσοστό πολιτών, το 40,65%, δηλώνει ικανοποιημένο από τη Δημόσια Υγεία (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία κ.λπ.) στη χώρα μας.

Ωστόσο υπάρχει και ένα 34,7% που εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 22,62% απαντά ότι απλώς εξυπηρετείται.

Εντύπωση προκαλεί ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στην Αττική και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν τα περισσότερα νοσοκομεία, το 44,7% στην Αττική και το 47,2% στην Κεντρική Μακεδονία δηλώνει τη δυσαρέσκειά του.

Στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες που εξετάστηκαν από πρόσφατη έρευνα, οι δυσαρεστημένοι είναι αρκετά λιγότεροι και συγκεκριμένα μόλις 30,2%.

Πώς όμως μπορούν να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από ένα διαλυμένο σύστημα υγείας; Απλώς κρίνουν και επικροτούν την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών.

Συγκεκριμένα, ένα βασικό δεδομένο για το οποίο οι πολίτες είναι ευχαριστημένο το 87,6% από το σύστημα υγείας, είναι το πολύ καλό και υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό.

Το 69,8 εκτιμά ότι στο ίδιο υψηλό επίπεδο είναι και οι νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια είναι έντονη σε θέματα που άπτονται της πολιτικής υγείας και χειρισμών διοικητών στα νοσοκομεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο το 19,6% των πολιστών εκφράζει θετική γνώμη για τον εξοπλισμό, ενώ το 8,9% θεωρεί καλές τις κτιριακές εγκαταστάσεις στους χώρους περίθαλψης ασθενών.

Επίσης, από την εμπειρία των πολιτών γίνεται και αισθητή η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, καθώς μόλις το 6,7% θεωρεί ότι είναι καλή αναλογία προσωπικού στα νοσοκομεία, με τον όγκο των ασθενών που πρέπει να περιθάλψουν.

Μάλιστα, το 74% των πολιτών εκτιμά ότι η οργάνωση, που είναι καθαρά διοικητικό θέμα και ξεκινά από τον διοικητή του νοσοκομείου και φτάνει μέχρι το γραφείο του υπουργού Υγείας, είναι κακή.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη από την GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) από τις 12 έως τις 21 Απριλίου, σε 13 περιφέρειες της χώρας.

«Δεν πήγαμε σε όλα τα μέρη της χώρας, διότι αν ρωτήσουμε στη Σέριφο τους πολίτες αν είναι ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας, δεν θα απαντούσαν, διότι δεν υφίσταται δημόσια υγεία», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ.

Η έρευνα είχε δύο βασικά σκέλη. Το ένα αφορά τους πολίτες και το άλλο τους επαγγελματίες υγείας.

Οι πολίτες προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία από τα νοσοκομεία

Ως εκ τούτου, όταν οι πολίτες έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, προτιμούν σε μία χώρα που υποτίθεται ότι έχουν δωρεάν σύστημα υγείας, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό.

Το 40,6% των πολιτών προτιμά τα ιδιωτικά ιατρεία από τα νοσοκομεία, το 31% επισκέπτεται νοσοκομείο, το 14% γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, το 7,5% Κέντρα Υγείας και Ιατρεία ΠΕΔΥ και το 3,4% ιδιωτικά πολυϊατρεία και κλινικές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 84,3% που επισκέπτεται ιδιώτη γιατρό ή ιδιωτική κλινική δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ μόλις το 1% δηλώνει δυσαρεστημένος.

Τι ζητούν οι πολίτες από το υπουργείο Υγείας

Το 77,9% ζητά να αλλάξουν οι διοικήσεις στα νοσοκομεία και να θεσπιστεί νέα διαδικασία με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο.

Επίσης, το 81,9% ζητά να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών και το 84,8% επιθυμεί να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Επίσης, το 75,5% διαφωνεί με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ότι δηλαδή συνέβη πρόσφατα στην ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Αναφορικά με τα φάρμακα και μετά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν πρόσφατα, το 64,5% ζητά όλα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή, ώστε να υπάρχει και άμεσος ηλεκτρονικός έλεγχος για να περιοριστούν οι ελλείψεις από τις παράλληλες εξαγωγές.

Πώς αισθάνονται οι γιατροί για το λειτούργημα που ασκούν

Οι γιατροί αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ δηλώνουν πως ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη και πραγματοποιούνται ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο από τη μία οδηγεί τους γιατρούς σε burn out, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των ασθενών.

«Η απαξίωση ξεκινά από το κράτος και φυσικά ακολουθούν και οι ασθενείς», σχολιάζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν πρόκειται να επαναπαυτεί στα αξιόλογα ευρήματα της έρευνας και την ευρεία αποδοχή των προτάσεών του, απεναντίας θα καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τη συνακόλουθη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γιατροί κατά την παρουσίαση της έρευνας.

Επιπλέον, ο ΠΙΣ αναμένεται να αναλάβει, το επόμενο διάστημα, διαρκείς δράσεις για θέματα δημόσιας υγείας με καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σε σοβαρά ζητήματα.

«Μία από τις πρώτες και πιο οργανωμένες καμπάνιες που θα τρέξουν, θα είναι αυτή για την ενημέρωση της παιδικής παχυσαρκίας στα σχολεία όλης της χώρας. Και έπονται πολλά…», καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα