Τι μπορεί να σημαίνει το τσούξιμο και η φαγούρα στα γεννητικά όργανα

Τι μπορεί να σημαίνει το τσούξιμο και η φαγούρα στα γεννητικά όργανα
Φαγούρα στα γεννητικά όργανα 123rf

Η υπερβολική ζέστη, η υγρασία, το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, το βρεγμένο μαγιό, η επαφή με την άμμο, η αυξημένη ερωτική διάθεση και άρα, η εντονότερη σεξουαλική ζωή δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη λοιμώξεων. 

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ συχνές οι λοιμώξεις στο γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα. Η υπερβολική ζέστη, η υγρασία, το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, το βρεγμένο μαγιό, η επαφή με την άμμο, η αυξημένη ερωτική διάθεση και άρα, η εντονότερη σεξουαλική ζωή δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη λοιμώξεων.

Τα πρώτα και κύρια συμπτώματα για ορισμένες λοιμώξεις που εντοπίζονται σε αυτές τις περιοχές είναι ο κνησμός (γνωστός ως φαγούρα) και το τσούξιμο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εξ αρχής πολύ έντονα ή να επιδεινωθούν σταδιακά. Σίγουρα, όμως, είναι πολύ ενοχλητικά και χρήζουν άμεσης διερεύνησης και θεραπείας.

Ακόμη κι αν είσαι σε διακοπές, αν παρατηρήσεις κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό, διότι μπορεί να πρόκειται για μία λοίμωξη που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα να προκαλέσει επιπλοκές. Μην ανησυχείς αν είσαι μακριά από το γιατρό σου. Στο doctoranytime μπορείς να βρεις τις ειδικότητες που θέλεις σε όποια περιοχή της Ελλάδας θέλεις (γυναικολόγοι Χανιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος).

Με ποιες ασθένειες συνδέεται η φαγούρα και το τσούξιμο

Το τσούξιμο μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού (κυστίτιδα, ουρολοίμωξη) είτε σε κάποια κολπίτιδα (μύκητες, τριχομονάδες, χλαμύδια- σπάνια) ή άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (π.χ. Έρπης γεννητικών οργάνων). Η φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από κονδυλώματα/ HPV, σε μύκητες, σε έρπητα γεννητικών οργάνων αλλά και σε άλλα νοσήματα ή ακόμη και σε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο ύφασμα.

Πολλές από τις παραπάνω λοιμώξεις συνοδεύονται από δύσοσμες ή έντονες κολπικές εκκρίσεις λευκού ή γκρίζου χρώματος, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμη και έκκριση αίματος. Θα πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό για να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία και να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μείνει χωρίς θεραπεία, τότε είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες αν προχωρήσει η φλεγμονή, όπως σε υπογονιμότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα