Το 8,5% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα

Το 8,5% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα
Νέος άνδρας λαμβάνει εισπνεόμενη θεραπεία 123rf

Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός ότι γα εκείνους που πάσχουν από σοβαρό άσθμα, τα νέα φάρμακα περιορίζουν σημαντικά τις εξάρσεις της νόσου.

Αποτελεί μια ασθένεια που είναι σχετικά συχνή στο γενικό πληθυσμό και η οποία όμως πλέον αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε ένα ποσοστό της τάξης του 8,5% οι Έλληνες πάσχουν από άσθμα, όμως η πιο «δύσκολη» κατηγορία είναι εκείνη που υποφέρει από τη σοβαρή μορφή της νόσου. Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι το 2,5% των ασθματικών πάσχει από σοβαρό άσθμα γεγονός που έχει σοβαρή επίπτωση στη ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς παρουσιάζουν συχνά παροξύνσεις. Πάντως το θετικό είναι πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανταπόκριση των ασθενών στις νέες θεραπείες, οι 6 στους 10 ασθενείς καταφέρνουν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις αυτές.

Όπως αναφέρει ο Πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Στ. Λουκίδης, Αν. Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), οι βιολογικές θεραπείες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια καταφέρνουν να αλλάξουν τα δεδομένα βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωή των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και η ομάδα άσθματος προχώρησε τα δυο τελευταία χρόνια σε μελέτη καταγραφής των Ελλήνων ασθενών με σοβαρό άσθμα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν λεπτομερώς δημογραφικά στοιχεία, θεραπείες, σπιρομετρικά δεδομένα, αλλεργικό προφίλ, εργαστηριακά, οικογενειακό ιστορικό, επίδραση στην εργασία και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, λοιπόν, καταγράφηκαν δεδομένα από 518 ασθενείς από όλη τη χώρα. Τα δεδομένα αυτό έχουν δημιουργήσει ένα επιστημονικό μητρώο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Βάσει μιας πρώτης επεξεργασίας, διαπιστώνεται ότι η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 56 έτη, ενώ μόλις το 6% αυτών ήταν καπνίστριες ή καπνιστές, που αποτελεί ένα χαμηλό ποσοστό. Επίσης το 63% των ασθενών είναι γυναίκες.

Το σοβαρό άσθμα εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ασθματικών. Σύμφωνα με τον Πνευμονολόγο, Διευθυντή στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσ. «Σωτηρία» Ελευθέριο Ζέρβα, τα ¾ των ασθενών εμφανίζουν σοβαρό άσθμα στην ενήλικη ζωή. Το 45% έχει αλλεργικό προφίλ, κάνοντας συχνά χρήση υπηρεσιών υγείας και το 45% από αυτούς χρησιμοποιούν βιολογικούς παράγοντες. Το 20% περίπου αντιμετώπισαν προβλήματα στην εργασία τους και απουσίαζαν για κάποιο διάστημα λόγω άσθματος. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας, περίπου 15% των ασθενών έχασε μέρες εργασίας λόγω παροξύνσεων του άσθματος, που υπολογίζονται σε 11 ημέρα το έτος κατά μέσο όρο.

Άσθμα άσκησης

Συνολικά το άσθμα αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όπως σημείωσε ο κ. Λουκίδης, την τελευταία χρονιά αναπτύχθηκε μια καινούργια στρατηγική θεραπείας που αφορά στο ήπιο άσθμα και βασίζεται στην κατ’ επίκληση αγωγή με εισπνεόμενη κορτιζόνη και μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό. Η στρατηγική αυτή εναρμονίζεται με τις ανάγκες των ασθενών. Υπάρχει επίσης και μια ιδιαίτερη μορφή του άσθματος, το οποίο εμφανίζεται μόνο κατά την άσκηση ή την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Ο λόγος για το «άσθμα άσκησης» ή βρογχοσπασμός άσκησης, το οποίο εμφανίζεται ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές. Όπως εξήγησε ο κ. Λουκίδης πρέπει να διαγνωστεί και να τεκμηριωθεί εγγράφως καθώς η αγωγή που χορηγείται μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές επιδόσεις του ασθενή και να θεωρηθεί ως «doping».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα