Το λάθος που μπορείτε να κάνετε με τη διπλή μάσκα

Ο Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases ήταν εξ αυτών που προώθησαν τη χρήση της διπλής μάσκας.
Ο Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases ήταν εξ αυτών που προώθησαν τη χρήση της διπλής μάσκας. @2021 AP PHOTO/EVAN VUCCI

Η πιο πρόσφατη έρευνα που αφορά τη χρήση διπλής μάσκας ενημερώνει ότι σημασία δεν έχει πόσες μάσκες φοράμε, αλλά πώς τις φοράμε. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Σε μια εποχή που ερευνώνται διαρκώς όσα αφορούν τον Covid-19, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα η χρήση της διπλής μάσκας, που προσφάτως προωθήθηκε ως η πλέον αποτελεσματική. Μετά παρουσιάστηκαν και όσα υπάρχουν μέσα στις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες, προκειμένου να καταλάβουμε τους λόγους που ο συνδυασμός ήταν η ενδεδειγμένη λύση. 

Η τελευταία έρευνα που αφορά το αξεσουάρ όλης της ανθρωπότητας ενημερώνει πως εφόσον φορούμε μια μάσκα που εφαρμόζει άψογα στο πρόσωπο μας (δεν αφήνει κενά), δεν χρειάζεται να φορέσουμε και δεύτερη.

Οι ερευνητές του University of North Carolina τέσταραν διάφορους συνδυασμούς σε εθελοντές (μια μάσκα, δυο διαφορετικών υλικών κλπ) και διαπίστωσαν πως αυτή της πλήρους κάλυψης (μπαντάνα ή γκέτα ή ο 'λαιμός' που φορούν οι ιδιοκτήτες μηχανών -να καλύπτει τη μύτη και το στόμα) πάνω από μια χειρουργική μάσκα, δίνει το καλύτερο φιλτράρισμα.

Καταλάβαμε πως οι δυο μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές, χάριν της καλύτερης εφαρμογής και όχι των περισσότερων 'στρώσεων'”, εξήγησε η Έμιλι Σίκμπερτ Μπένετ, εκ των μελετητών, στο Βusiness Insider.

O ίδιος συνδυασμός με τη χειρουργική μάσκα πάνω από την μπαντάνα -την γκέτα/τον 'λαιμό' κλπ- δίνει κάλυψη (φιλτράρισμα) ανάλογο της χρήσης μόνο μιας χειρουργικής μάσκας.

Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι φτιαγμένες από layers μη υφασμένου υλικού -το ίδιο με τις N95. Κάποιες διαθέτουν και ηλεκτροστατικό 'φράγμα' που τοποθετήθηκε για να 'παγιδεύει' τα μολυσμένα σωματίδια. Εν τούτοις, αυτό το είδος έχει λιγότερο καλή εφαρμογή, από τις υφασμάτινες μάσκες. Και για αυτό αν βάλουμε μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική, έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα -σε κάλυψη/εφαρμογή και φιλτράρισμα. Κοινώς συμπληρώνει ιδανικά η μια την άλλη.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως αν δεν αισθάνεστε βολικά με δυο μάσκες, μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο: να 'κλείσετε' τα κενά της χειρουργικής μάσκας, κατά τον ακόλουθο τρόπο.

Για το τέλος αφήσαμε την ουσία της ιστορίας που θέλει τη διπλή μάσκα να είναι πιο αποτελεσματική, όταν χρησιμοποιούν όλοι αυτήν τη μέθοδο. Δηλαδή, όλοι όσοι είναι μπροστά μας -με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Covid-19, μάσκες
SHARE:

24Media Network