Ε.Ε.:Το Πρόγραμμα για τη μάχη κατά του καρκίνου και η ελληνική Πραγματικότητα

Ε.Ε.:Το Πρόγραμμα για τη μάχη κατά του καρκίνου και η ελληνική Πραγματικότητα
Pixabay

Εθνικό Σχέδιο, Εθνικό Μητρώο Ασθενών και Εθνικός Φορέας Σχεδιασμού τα ζητούμενα για τη διαχείριση του καρκίνου στην Ελλάδα.

Μπορεί η αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού να έχει απορροφήσει χρήμα, ενέργεια και χρόνο από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, παγώνοντας τις δρομολογημένες δράσεις για άλλα νοσήματα με σημαντικότερο αυτών τον καρκίνο, όμως δυστυχώς ο καρκίνος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου με τεράστιο οικονομικό κόστος για τις κοινωνίες. Εδώ και αρκετά χρόνια πολλές χώρες έχουν προωθήσει εθνικά σχέδια αντιμετώπισης, με την Ελλάδα να έχει μείνει όμως μακριά από αυτές της πρωτοβουλίες. Η ΕΕ προχωρά σε ένα συνολικό σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη στέρεα βάση και για τη χώρα μας, με το ζητούμενο να είναι το τρίπτυχο: Εθνικό Σχέδιο, Εθνικό Μητρώο Ασθενών και Εθνικός Φορέας Σχεδιασμού.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην ενότητα “EU BEATING CANCER PLAN VS GREEK REALITY” στο πλαίσιο τους Οικονομικού Forum των Δελφών, όπου συμμετείχαν η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κα Στέλλα Κυριακίδου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπουκοβίνας και η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου.

Η κα. Κυριακίδου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο είναι καθοριστικής σημασίας. Αναλυτικότητα η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι έως το έτος 2030, στόχος της ΕΕ είναι το 90% των αγοριών και κοριτσιών να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια πρόληψης καρκίνου. Η κα. Κυριακίδου είπε ότι το 2022 θα ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Μητρώο Νεοπλασιών, ενώ παρότρυνε τις αρχές της Ελλάδος να ενεργοποιήσουν άμεσα ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για τον καρκίνο

Στη συνέχεια ο κ Κοντοζαμάνης τόνισε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ελήφθησαν όλα τα μέτρα που βοηθούσαν τους ογκολογικούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες στην αναζήτηση και την λήψη της αναγκαίας φροντίδας.

«Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε στην εισαγωγή της άυλης συνταγογράφησης, στην έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ και στην απρόσκοπτη συνέχιση της αγωγής μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς Η προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης στα δεδομένα της χώρας μας είναι μια πρόκληση και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι, όπως έχει αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο από οποιαδήποτε θεραπεία και περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ε.Ε. μπορούν να προληφθούν. Το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχουν καταρτίσει, εξειδικεύσει και εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση του φιλόδοξου πενταετούς Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», όπως αποτυπώνεται στον Νόμο 4675/2020, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εμβληματικές πρωτοβουλίες και πολλαπλές υποστηρικτικές δράσεις, που διαρθρώνονται γύρω από τέσσερις βασικούς τομείς, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπευτική αγωγή και την ανακουφιστική φροντίδα. Πρόκειται για ένα Σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης, γεγονός που εγγυάται και την υλοποίησή του.

«Μία μεγάλη παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί είναι το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού διαχείρισης του καρκίνου. Η καινοτομία του προγράμματος αυτού αφορά στη δημιουργία των κατάλληλων ψηφιακών υποδομών σε περιβάλλον νοσοκομείου που θα υποστηρίζει τη διατομεακή λήψη αποφάσεων (multi disciplibary decision support teams), την υποστήριξη του σχεδιασμού της αγωγής και θεραπείας του ασθενή, τη χορήγηση τη θεραπείας και θα περιλαμβάνει επίσης εργαλεία αυτό-αξιολόγησης της κατάστασης υγείας, την παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον και παροχής ανακουφιστικής φροντίδας» σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Όσον αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κάνει μία εξαιρετική δουλειά για τη σύναψη συμφωνιών με τις φαρμακευτικές εταιρείες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τόσο την πρόσβαση των ασθενών στην Ελλάδα σε καινοτόμες θεραπείες, όσο και τη βιωσιμότητα του συστήματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας που θα συμβάλλει στην αποδοτική χρήση των πόρων, την υλοποίηση του Μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα (horizon scanning) και την εισαγωγή στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων μηχανισμών όπως διαμερισμού του ρίσκου (Risk Sharing Agreements) και ελεγχόμενης πρόσβασης (Managed Entry Agreements).

Τέλος επεσήμανε ότι αναγνωρίζοντας την αξία της εξατομικευμένης ιατρικής με τη χρήση βιοδεικτών, ξεκινά άμεσα το διάλογο προκειμένου να βρεθούν οι λύσεις που θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο σε αυτές τις διαγνωστικές τεχνολογίες.

Τι σημειώνουν επιστήμονες και ασθνείς

Από την πλευρά του ο κ. Μπουκοβίνας σημείωσε ότι είμαστε τυχεροί που “στο τιμόνι του τομέα Υγείας στην ΕΕ” είναι η κα. Κυριακίδου, η οποία ανέδειξε τον καρκίνο ως πρωτεύον ζήτημα. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα μίλησε για κατακερματισμό του συστήματος, που «δουλεύει αυτοματοποιημένα, χωρίς πυξίδα», τονίζοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ένας ογκολογικός χάρτης δράσεων, δηλαδή να γνωρίζουμε τι γίνεται και σε ποια μέρη της χώρας γίνεται και από ποιους γίνεται, αλλά ούτε και ένα εθνικό αρχείο νεοπλασιών.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, αν και ολοκληρώθηκε το 2015, παραμένει αδρανές, καθώς από τότε δεν υπήρχε καμία μνεία. Χρειάζεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση, αλλά αφού προηγηθεί η κοστολόγηση της παρέμβασης αυτής. Πρέπει να υπάρξει επίσης ένας φορέας να χειρίζεται την πολυπληθή διασπάθιση των ενεργειών στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπουκοβίνας σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούμε να έχουμε διάγνωση και θεραπεία για όλους αν δε βάλουμε τα πράγματα σε μια τέτοια τροχιά. Κι αυτή η τροχιά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στην περίοδο της ψηφιοποίησης, την ψηφιακή Βίβλο που αποτελεί ένα μεγάλο άλμα το οποίο μπορεί να ξεπεράσει αυτά που έχουμε στο μυαλό μας μέχρι τώρα για το τι σημαίνει υγεία.

Επίσης σημείωσε ότι ένα μεγάλο έλλειμμα που επίσης έχουμε και αποδίδεται στη μη ύπαρξη του Εθνικού Αρψείου Νεοπλασιών είναι το κενό στους σπάνιους όγκους.

Η κα. Αποστολίδου είπε ότι η πανδημία άφησε τον καρκίνο έκθετο. Αναρωτήθηκε γιατί οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει κάτι για να ενεργοποιήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ενώ μιλούν «αορίστως για ασθενο-κεντρική πολιτική».

«Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε την ευρωπαϊκή τεχνογνωσία ακολουθώντας τα ήδη υπάρχοντα εγχειρίδια δράσης για κάθε χώρα-μέλος, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, που θα συνεργάζεται με το European Network of Cancer Registries.

Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει έναν υπηρεσιακό παράγοντα που να εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στις Ευρωπαϊκές Δράσεις κατά του καρκίνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα