Βατόπουλος: Κορονοϊός και ΜΕΘ αφήνουν προβλήματα στους ασθενείς

Βατόπουλος: Κορονοϊός και ΜΕΘ αφήνουν προβλήματα στους ασθενείς
Μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ". Eurokinissi

Οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις ήταν αυτά που χτύπησαν "καμπανάκι" ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. "Δεν υπάρχει εισήγηση για περεταίρω μέτρα" ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

Ο κορονοϊός και η νοσηλεία σε ΜΕΘ αφήνουν πολλά προβλήματα στον ασθενή, υποστήρξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Αποσαφήνισε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους. “Η διασωλήνωση έχει μεγάλο ποσοστσό θνητότητας” πρόσθεσε

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε πως δεν είναι «μοιραίο» το δεύτερο κύμα ή το lockdown και κάλεσε τους πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα και να χρησιμοποιούν μάσκα. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη καλύτερη της θεραπείας», σημείωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περαιτέρω μέτρα».

«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε, μιλώνστας στο Mega.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε.

Για το εμβόλιο είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για κάτι που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της κλινικής φάσης 3. Ας περιμένουμε τις μελέτες».

«Η άσχημη εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην μεγαλύτερη ηλικία των ασθενών και στα υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από το 80% που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα» επισήμανε.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν να υπάρχει κάποιος ιός που μπορεί να ξανά κάνει πανδημία. Να μην αγκαλιάζουμε και φιλάμε όποιον έχει σύμπτωμα, να κρατάμε αποστάσεις και αυτός ενδεχομένως να φορά μάσκα» υπογράμμισε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα