Ξανθός: Δύσκολα τα πράγματα στην Υγεία, αλλά το 2016 είναι καλύτερο

Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Προσλήψεις και μεταρρυθμίσεις από στον χώρο της υγείας προανήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

Για προσλήψεις ελλείψεις αναμονές και μεταρρυθμίσεις μίλησε ο υπουργός Υγείας σε ραδιοδωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου και στο Real fm.

Αν και ενήμερος όμως ασχολίαστο άφησε να περάσει το θέμα της δωρεάς υλικών από ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία o υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου στο Real fm, προτιμώντας πιο βολικές γενικές τοποθετήσεις για τα γνωστά προβλήματα που παραδέχθηκε ότι αντιμετωπίζουν εν γένει τα δημόσια νοσοκομεία. Από την άλλη όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η κατάσταση βελτιώνεται και ότι τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Προσλήψεις

Ο κος ξανθός αν και αναγνώρισε ότι οι ανάγκες είναι πάνω από 25.000, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα καλυφθούν σε ορίζοντα τριετίας τετραετίας, επανέλαβε τις προαναγγελίες για 3.500 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών μέσα στο 2016 χαρακτηρίζοντας τες ως μία μικρή τονωτική ένεση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Αναμονή στις εντατικές

Ντροπιαστικές  χαρακτήρισε για το σύστημα της δημόσιας Υγείας τις αναμονές των 25 -30 ασθενών σε αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Σχετικά με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων των 190 εργαζόμενων, ο κος Ξανθός είπε ότι το πρόβλημα ήταν νομικό και ότι πλέον προχωράει κανονικά η προκήρυξη των 500 θέσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι τα ονόματα θα δημοσιευθούν άμεσα. 

Αναμονές καρκινοπαθών

Σχετικά με τις αναμονές των καρκινοπαθών ο κος Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπάρχει αναμονή στις ακτινοθεραπείες, γιατί τα μηχανήματα είναι περιορισμένα, υποστήριξε όμως ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί 985 προσλήψεις μόνιμων γιατρών ενώ θα ακολουθήσει μία δεύτερη δέσμη 760 θέσεων που θα τονώσει την κατάσταση.

Χρηματοδότηση

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ο κος Ξανθός είπε ότι φέτος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος  από 1,025 που ήταν το 2015, σε ένα 1,156 το 2016. Εμφανίστηκε μάλιστα ότι είναι αισιόδοξος διότι έρχεται το τέλος της πολιτικής λιτότητας. Την άποψη δε της ΠΟΕΔΗΝ ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι και ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 350 εκατομμύρια την απέδωσε σε εσκεμμένη παρανόηση Ομοσπονδίας στο πλαίσιο αντιπολιτευτικών ενεργειών.

Μεταρρυθμίσεις

Εν κατακλείδι ο κος Ξανθός παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι μεγάλα και "αλίμονο εάν κάνει κανείς ότι δεν τα βλέπει". Όμως αυτός βρίσκεται σε αυτή τη θέση όχι για να κάνει πολιτική καριέρα αλλά για να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία από την οποία προέρχεται και ότι για πρώτη φορά γίνονται τομές που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ο κος Ξανθός ανέφερε ως σημαντικές τομές την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων την αξιοκρατική τοποθέτηση διοικήσεων στα νοσοκομεία την αύξηση των χρημάτων για τα νοσοκομεία και τις αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων. Επιπρόσθετα σχετικά με τις ελλείψεις ακόμη και των πιο ευτελών υλικών ο κος Ξανθός τις απέδωσε στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας αφού πολλοί διαγωνισμοί όπως είπε έχουν μπλοκαριστεί και δεν προωθούνται, μέσα από τα εντάλματα που δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για το θέμα των προμηθειών το υπουργείο Υγείας θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή ρύθμιση, προκειμένου να σταματήσει η διαφθορά και η σπατάλη.

 Τέλος ο κος Ξανθός προέβλεψε ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά πιο σταθεροποιημένης και πιο βελτιωμένης λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW.GR

Νομιμοποίηση κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
Ένας ιστορικός ιατρικής, ο "Indiana Jones" του πράσινου θησαυρού της Ελλάδας
SHARE:

24Media Network