Υπογράφηκε η συμφωνία ΕΟΠΥΥ – Κλινικών για κρεβάτια ΜΕΘ

Υπογράφηκε η συμφωνία ΕΟΠΥΥ – Κλινικών για κρεβάτια ΜΕΘ
Θάλαμος Εντατικής. pizabay

Στη διαχείριση του ΕΚΑΒ περιήλθαν 29 κλίνες εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα και 9 στην επαρχία.

Με 39 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Ιδιωτικών Κλινικών ενισχύεται το ΕΣΥ, περιορίζοντας σε ένα βαθμό τη λίστα αναμονής για νοσηλεία σε ΜΕΘ που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς με σημαντικά νοσήματα. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε σήμερα ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), βάσει του οποίου μέλη της παραχωρούν 38 κλίνες ΜΕΘ.

Στόχος της συνεργασίας ΕΟΠΥΥ-Κλινικών είναι «η ασφαλέστερη, αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του έκτακτου και αναγκαίου περιστατικού και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Από τις συνολικά 38 κλίνες οι 29 είναι στην Αττική και οι 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Μαγνησία).

Είχε προηγηθεί η μονογραφή του τελικού κειμένου συμφωνίας από τον κ. Πλαγιανάκο και τον Πρόεδρο της ΠΕΙΚ Γρ. Σαραφιανό.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, λοιπόν, κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ που θα διαθέτει. Το ΕΚΑΒ στη συνέχεια θα αναλαμβάνει τη διακομιδή ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία, όταν κρίνεται αναγκαίο. Αυτό σημαίνει πρακτικό ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, δεν θα καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια ούτε διαφορά νοσηλείας. Όπως εξηγείται, δε, το μνημόνιο συνεργασίας δεν αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ Ιδιωτικών Κλινικών και ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ασαφές παραμένει το πλαίσιο συνεργασίας με το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», το οποίο είναι νοσοκομείου ειδικού καθεστώτος, ανήκει στο ΕΚΠΑ και στο οποίο ανέκαθεν εξυπηρετούνταν ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της παραπάνω συμφωνίας δεν αποκλείεται το εν λόγω Θεραπευτήριο να συνεισφέρει στο σύστημα διαχείρισης των ΜΕΘ 11 κλίνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα