Μπερδεμένοι στις Πρέσπες

Μπερδεμένοι στις Πρέσπες
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών Eurokinissi

Δεν είναι καθόλου πιθανό να υπάρξει κανονικότητα και στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση θα διαιρείται και η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, με λίγες εξαιρέσεις, θα χορεύει με τους λύκους του εθνικολαϊκισμού...

Κανονικά, όλοι οι βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων πρέπει να θέλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί όλος ο κόσμος λέει την ΠΓΔΜ Μακεδονία, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, δηλαδή είτε μετά από αναγνώριση είτε de facto, γιατί οι ελληνικές θέσεις δεν είναι κατανοητές ούτε καν στο ευρωπαϊκό ακροατήριο, γιατί η διεθνής απομόνωση της χώρας θα είναι φοβερή αν μια συμφωνία που πέρασε στα Σκόπια δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Κανονικά, όλοι οι βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων προτάσσουν το εθνικό συμφέρον, αφού άλλωστε  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κερδίσει πολλά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, καθώς ο Π. Καμμένος θα φύγει από την κυβέρνηση και πριν φύγει θα κάνει όση ζημιά μπορεί, ενώ οι απώλειες στη Μακεδονία είναι δεδομένες. 

Κανονικά, όλοι οι βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων θα τιμήσουν την αναφορά τους στην Ευρώπη υιοθετώντας, έστω σε χαμηλούς τόνους, την ευρωπαϊκή ανάγνωση του μακεδονικού που επιβάλλει την στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, η επόμενη κυβέρνηση μόνο να χάσει έχει αν της μείνει η εκρηκτική εκκρεμότητα και πρέπει να τη διαχειριστεί με συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις που είναι εντελώς αντίθετες προς τη βούληση εταίρων και συμμάχων. 

Κανονικά, όλοι οι βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων καταλαβαίνουν πως το παιχνίδι με τη φωτιά του εθνικισμού είναι επικίνδυνο και γι αυτό δεν πρέπει να εκπαιδεύουν την κοινή γνώμη στο μαξιμαλισμό, τον ανορθολογισμό, την περιχαράκωση, τη μεγαλομανία, την πολιτική μυθολογία. 

Κανονικά, όλοι οι βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ξέρουν πως οι εθνικές προκλήσεις είναι άλλες (δημογραφικό, οικονομία, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά) και επομένως δεν ωφελεί η υπερεπένδυση σε ένα ζήτημα το οποίο δεν συναρτάται με την εθνική υπόσταση. 

Αλλά επειδή στην ιστορία του μακεδονικού τίποτα και ποτέ δεν ήταν κανονικό, επειδή σήμερα συμβαίνει το απολύτως μη κανονικό, να παραιτείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών υπουργός Εξωτερικών πιεζόμενος από τον πολέμιό της υπουργό Άμυνας, δεν είναι καθόλου πιθανό να υπάρξει κανονικότητα και στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση θα διαιρείται και η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, με λίγες εξαιρέσεις, θα χορεύει με τους λύκους του εθνικολαϊκισμού. Τουλάχιστον, ας μην κάνουν πολύ θόρυβο.   

ΥΓ: Τυχεροί όσοι είδαμε στην ΕΡΤ την Κυριακή το απόγευμα το πρώτο επεισόδιο των “Ιστορικών Περιπάτων” με θέμα τη μετανάστευση, μια έννοια με πολύ μεγάλο παρελθόν, δραματικό παρόν και άδηλο μέλλον. 

Η Μαριλένα Κατσίμη μαζί με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο περιηγήθηκαν στα μέρη όπου ξεκίνησε η υπερατλαντική μετανάστευση από την Ελλάδα στην Αμερική  στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Μας έδειξαν πώς η μετανάστευση ταυτίζεται με την ανθρώπινη ιστορία και την ανθρώπινη φύση, καθώς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα οι άνθρωποι μετακινούνται για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Και μας θύμισαν ποιες είναι οι δυνατότητες της δημόσιας τηλεόρασης αν αφεθεί στην ησυχία της από πολιτικούς, συνδικαλιστές και κάθε είδους κηδεμόνες. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα