Εθνικοφροσύνη χωρίς φρόνηση

Εθνικοφροσύνη χωρίς φρόνηση
Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018. Eurokinissi

Ο Χαν, η πατριδοκαπηλία και τα ουρλιαχτά, που καλύπτουν την έλλειψη ιδεών για την επόμενη μέρα

Ένα λεκτικό ολίσθημα του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, έδωσε την ευκαιρία σε όσους πολιτεύονται τον τελευταίο καιρό δια της πατριδοκαπηλίας να ανεβούν στα κεραμίδια.

Η ερμηνεία επί του ολισθήματος του Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιου για τη διεύρυνση, έδειξε την λαχτάρα της αντιπολίτευσης για εθνικές αποτυχίες, καταστροφές, σεισμούς και καταποντισμούς, λες και αν αύριο η αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση, δεν θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, αλλά κάποια άλλη.

Η εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων και η χρήση τους για την επίτευξη ενός στόχου πολύ πιο πεζού από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς ασκείται η πολιτική και η δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Γίνεται κατανοητό, πως το καλό του έθνους και της πατρίδας, είναι πάντα σε δεύτερη μοίρα. Προηγείται το κόμμα, η παράταξη και οι διάφοροι εαυτούληδες. Ο λαός χρησιμεύει ως ντεκόρ, στην εθνικιστική παρλαπίπα, που πορεύεται με την κατασκευή εχθρών, τις θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και καθαρότητας αίματος.

Διαχρονικά η επίκληση της πατρίδας, από επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης έκρυβε αφενός τη δίψα για χρήμα και εξουσία για τους ίδιους, αφετέρου οδηγούσε συνήθως σε εθνικές αποτυχίες.

Το λυπηρό στις μέρες μας, είναι ότι για άλλη μια φορά η έξαρση της εθνικοφροσύνης άνευ φρόνησης με αφορμή το μακεδονικό και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι ένα πολύ καλό παραβάν, για να κρυφτεί η ανεπάρκεια προτάσεων και λύσεων για μια χώρα που συνήθισε τις αλυσίδες της και την επιτροπεία.

Παίζουν στο γήπεδο του εθνικισμού με κάθε υπαρκτή ή ανύπαρκτη αφορμή για να μην παίξουν στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής.

Τα ουρλιαχτά για “προδότες” που “πουλάνε” την πατρίδα και “διαπραγματεύονται αλλαγή συνόρων” (!), τα Fake News και ο τεχνητός διχασμός, καλύπτουν με τον θόρυβο που προκαλούν την έλλειψη σε ιδέες για την επόμενη μέρα.

Μπορεί τα προσωρινά κομματικά οφέλη να είναι πολλά και ο δρόμος της εθνικοφροσύνης, ανάλογα με την ιστορική συγκυρία, να οδηγεί και στην εξουσία, αλλά αργά η γρήγορα αυτοί που καβαλούν το κύμα της πατριδοκαπηλίας θα έρθουν αντιμέτωποι με τις επιλογές τους.

Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα αποτελέσματα του καιροσκοπισμού τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα