Φιλελεύθερος, εκτός αν δέρνουν τους άλλους

Φιλελεύθερος, εκτός αν δέρνουν τους άλλους
Απογευματινό κάλεσμα σε συλλαλητήριο ενάντια στην συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση για την ονομασία των Σκοπίων,παράλληλα με την συζήτηση που διεξάγεται μέσα στην βουλή, Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ) Eurokinissi

Δημιουργείται έτσι στη δημόσια σφαίρα, το εύφορο έδαφος για ένα μέλλον που έρχεται καβάλα σε τρίκυκλο

Στην Ελλάδα τα πάντα είναι σχετικά. Ακόμα και ένα κατάπτυστο γεγονός, όπως ο προπηλακισμός ενός πολιτικού ή η γνωστή εικόνα της αγέλης που επιτίθεται σε έναν, μπαίνει στον παραμορφωτικό καθρέφτη του “αλλά” και του συμψηφισμού.

Ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο του όχλου, οι επιθέσεις μπορεί να χαρακτηριστούν από “άθλιες” μέχρι… “οργισμένες αντιδράσεις”. Οι ίδιες ακριβώς επιθέσεις.

Με λίγα λόγια αν βαράνε τον δικό μας, είναι άθλιοι, αν βαράνε τον αντίπαλο, καταδικάζουμε, αλλά…

Η στάση αυτή θυμίζει πολύ το χρυσαυγίτικο “εγώ δεν είμαι χρυσαυγίτης, αλλά…”, μια ρήση τόσο γραφική όσο και επικίνδυνη, καθώς συνήθως ό,τι ακολουθεί το “αλλά” είναι η επιβεβαίωση του ότι αυτός που μιλά είναι χρυσαυγίτης.

Έτσι και μετά το “αλλά” των προπηλακισμών, ακολουθεί η ηδονή για το κυνήγι του αντιπάλου, από τους “αγανακτισμένους πολίτες”.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα το πως διάφοροι που εμφανίζονται ως φιλελεύθεροι, δυσκολεύονται να κρύψουν τη χαρά τους. Αφού κάνουν έναν συψηφισμό με το παρελθόν, με αναφορές σε εξίσου καταδικαστέες επιθέσεις και αφού επιχειρηματολογήσουν για τη δίκαιη οργή των πολιτών, εκφράζουν και τη λύπη τους. Μια περίεργη λύπη, που συνοδεύεται από αστειάκια και πολλά χαμόγελα.

Αδυνατούν να διακρίνουν μάλιστα, την οργανωμένη δουλειά που γίνεται από την ακροδεξιά και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή την ανοχή, που επιδεικνύουν θα την βρουν μπροστά τους.

Προς επίρρωση όσων επιχαίρουν για τις επιθέσεις, συγκεκριμένα ΜΜΕ, προανήγγειλαν με συγκεκριμένη φρασεολογία τις αντιδράσεις. Όταν άρχισαν οι προπηλακισμοί, τους προέβαλαν χωρίς το παραμικρό σχόλιο και συνεχίζουν αναπαράγοντας την ακροδεξιά ρητορική.

Στο βωμό του υπέρτατου στόχου της πτώσης της κυβέρνησης, οι προπηλακισμοί παρουσιάζονται ως “αποδοκιμασίες”, “δίκαιη οργή”, “αγανάκτηση”, “ξέσπασμα για την πατρίδα”.

Δημιουργείται έτσι στη δημόσια σφαίρα το εύφορο έδαφος για ένα μέλλον που έρχεται καβάλα σε τρίκυκλο. Όσοι δείχνουν να το διασκεδάζουν σήμερα, ενδέχεται να το μετανιώσουν αύριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα