Το άνοιγμα στο Κέντρο και το GPS

Το άνοιγμα στο Κέντρο και το GPS
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Τα πρόσωπα που προθυμοποιήθηκαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, απλώς δεν πείθουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός είχε την ατυχή έμπνευση να επιλέξει απ’ το καλάθι.

Όλοι ανέμεναν ότι ο ανασχηματισμός που ερχόταν με φόρα από την Ιθάκη και για να ξαποστάσει έκανε μια στάση στη Σύρο, θα αποτελούσε το σημείο επανεκκίνησης της μεταμνημονιακής περιόδου. Αυτό τουλάχιστον άφηναν να εννοηθεί όσοι έχουν το προνόμιο της ανταλλαγής σκέψεων με τους συνομιλητές του πρωθυπουργού. Εκ των συμφραζομένων καταλάβαινε κανείς ότι ο πρωθυπουργός ετοίμαζε αμφίπλευρες «εκπλήξεις». Εκ του αποτελέσματος η μοναδική έκπληξη ήταν… ο ανασχηματισμός.

Κατ’ αρχήν γιατί δεν ήταν ανασχηματισμός, αφού το σχήμα παρέμεινε το ίδιο με ορισμένες προσθήκες δηλωτικές των προθέσεων του πρωθυπουργού. Κι αυτές όμως οι προσθήκες δεν αφήνουν το αποτύπωμα του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Τα πρόσωπα που προθυμοποιήθηκαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, απλώς δεν πείθουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός είχε την ατυχή έμπνευση να επιλέξει απ’ το καλάθι. Πέραν αυτού όμως όταν ένας ανασχηματισμός προσκρούει στους «αμετακίνητους», τότε αναπόφευκτα το σχήμα οδηγείται σε ακινησία.

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός, πήγε για ανασχηματισμό και βγήκε… «κουρεμένος». Και μάλιστα εις διπλούν αν υπολογίσει κανείς και το πως κατέληξε να προτείνει τον Πάνο Σκουρλέτη για τη θέση του Γραμματέα στο κόμμα. Για όσους δεν κατάλαβαν, δηλαδή για εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ο πρωθυπουργός υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων κατέφυγε σε ό,τι πιο παλιό διέθετε το παλιό ΠΑΣΟΚ και η παλιά ΝΔ. Αυτό κάποιοι ανέλαβαν να το εμφανίσουν ως «άνοιγμα» στο Κέντρο. Με συγχωρείτε- με όλο το σεβασμό που έχω στην πολιτική διαδρομή όσων προθυμοποιήθηκαν να έχουν κάποιο ρόλο στο… έργο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- αλλά στο μόνο που θυμίζει Κέντρο αυτή η κυβέρνηση, είναι ότι μοιάζει με Κέντρο Διερχομένων.

Κατά τα άλλα δεν μπορεί παρά να εξάρει κανείς το γεγονός ότι, ο πρωθυπουργός στην πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση που διαδέχεται εκείνη της πρώτης φοράς Αριστερά, στα πρόσωπα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Μυρσίνης Ζορμπά απ’ τη μια και της Κατερίνας Παπακώστα απ’ την άλλη, παραδέχεται ότι υπάρχουν και «καλοί» πασόκοι και «καλοί» δεξιοί. Αρκεί, όσοι έγιναν «εφαψίες» για το καλό της πατρίδας, να είναι συμβατοί με το ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου των Σαμαροβενιζέλων. Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα δούμε στο δρόμο προς τις εκλογές έχουν μια και μόνη εξήγηση. Ο πρωθυπουργός έβαλε στο GPS τη διαδρομή που θα τον οδηγήσει στο Κέντρο, αλλά δεν υπολόγισε την καταλληλότητα του οχήματος που οδηγεί.

Συνεπώς το άνοιγμα στο Κέντρο, αυτό τέλος πάντων που θεωρούν στο Μαξίμου ως Κέντρο δεν θα μπορούσε να έρθει με την Κατερίνα, την Μαριλίζα και την Μυρσίνη. Γι αυτό και συνιστώ ψυχραιμία, γιατί αν συνεχισθεί το άνοιγμα προς το Κέντρο με τέτοιου βεληνεκούς πρόσωπα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σκιστεί το καλσόν της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα