Το χρέος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το χρέος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Meeting of the Political Committee of New Democracy Party, in Athens, Greece on Jul. 12, 2017. / 12 , 2017. Sooc

Το ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο ένα μέρος του πολιτικού κόσμου δεν άκουσε

Ακούγοντας την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την κα Βάκη εν προκειμένω, να «βαπτίζει» ακροδεξιούς και ναζί παρακαλώ όλους όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αισθάνθηκα προσβεβλημένος γιατί δεν θα είμαι ανάμεσα τους.

Μπορεί να διαφωνώ με τη σκοπιμότητα του συλλαλητηρίου, να έχω τις επί μέρους ενστάσεις μου όσον αφορά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στο εθνικό συμφέρον, να έχω τους φόβους μου ότι όλα αυτά οδηγούν σε εθνικό διχασμό, αλλά σέβομαι απολύτως το εκλυτικό αίτιο που ξεσηκώνει τον κόσμο. Στο ξέσπασμα της κοινωνίας όλοι οφείλουμε να σκύβουμε το κεφάλι.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αρκετοί συνάδελφοί της έχουν χάσει το μέτρο. Με τις δηλώσεις τους, τη στάση που κρατούν απέναντι στην πραγματικότητα, καθώς και το ύφος με το οποίο συμπεριφέρονται έναντι των συμπολιτών τους, θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπονομεύουν την εθνική ομοψυχία. Επιπλέον καλλιεργούν διχαστικό κλίμα στη κοινωνία.

Το ογκώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εξέπεμψε ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο ένα μέρος του πολιτικού κόσμου δεν άκουσε. Ενδεχομένως και να μην ήθελε να ακούσει. Ωστόσο έδειξε ότι η ονοματοδσία της ΠΓΔΜ δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο μια κυβέρνηση και μια κυβερνητική πλειοψηφία. Κατέδειξε ότι είναι μια εθνική υπόθεση στην οποία έχει λόγο ο ελληνικός λαός. Και αυτός ο λόγος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία της χώρας στις διαπραγματεύσεις.

Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, οι μειωτικές αναφορές, η ευκολία με την οποία ορισμένοι βάζουν ταμπέλες στη κοινή γνώμη, αναδεικνύουν το αρρωστημένο πολιτικό κλίμα το οποίο ενέχεται εν πολλοίς για την πολύχρονη κοινωνικοοικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα. Όταν ο Έλληνας αισθάνεται ταπεινωμένος για όσα υπέστη, εξουθενωμένος οικονομικά και βλέπει το μέλλον των παιδιών του ζοφερό, βρήκε την ευκαιρία να ξεσπάσει. Και με τις αμετροεπείς δηλώσεις τους κάποιοι πολιτικοί, μετατρέπουν τα συλλαλητήρια σε ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Αυταπατώνται όσοι θεωρούν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες του κόσμου υποκινούνται από εθνικιστικούς κύκλους. Είναι λογικό να υπάρχουν κι αυτοί μέσα στους χιλιάδες που διαδηλώνουν. Όπως υπήρχαν και μεταξύ των αγανακτισμένων. Αυταπατώνται επίσης όσοι πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά των συλλαλητηρίων είναι τα ίδια με τα αντίστοιχα συλλαλητήρια για το ίδιο θέμα στο παρελθόν. Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις αδικούν την ουσία της υπόθεσης. Το εθνικό συμφέρον, αυτό που αποτελούσε εθνική γραμμή και αντιδρούσε η πλευρά της ΠΓΔΜ, είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes. Ωστόσο από τη στιγμή που η κυβέρνηση κινήθηκε αγνοώντας την αντιπολίτευση, κοινώς από τη στιγμή που πήγε να την παγιδεύσει, η έλλειψη εθνικής γραμμής στρέφεται εναντίον της. Είναι προφανές ότι τα συλλαλητήρια στο εξής θα έχουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός υποτίμησε την αντίδραση της κοινωνίας. Και αντί να επιδιώξει τη χάραξη εθνικής γραμμής σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, επιδόθηκε σ’ έναν αγώνα να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο. Ορθώς είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως το κράτος έχει συνέχεια και ότι ο ίδιος τη σέβεται. Στα λόγια όμως, γιατί στην πράξη δεν έκανε το ίδιο που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αδίκησε τον εαυτό του γιατί ενώ έχει το πολιτικό θάρρος να βγάλει από το τέλμα μια υπόθεση δεκαετιών, έβαλε ο ίδιος τη σταγόνα που ξεχείλισε την αντίδραση της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση του. Με κίνδυνο πλέον να διολισθήσει η χώρα σ’ έναν ανεξέλεγκτο εθνικιστικό λαϊκισμό.

Εκ των πραγμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται σταθεροποιητικός παράγων σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ασταθές και ρευστό. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του μέτρου και της σύνθεσης, της εθνικής συνεννόησης και της σύνεσης, πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να «ιδεολογικοποιήσει» τα συναισθήματα της κοινής γνώμης. Κανείς δεν λέει να μετατραπεί σε λέσχη ελιτιστών που παρακολουθεί ψυχρά τις εξελίξεις. Το αντίθετο, αλλά δεν πρέπει να διολισθήσει στα δεξιά υιοθετώντας ακραίες θέσεις. Το χρέος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κρατήσει σταθερά την Κεντροδεξιά στο χώρου του μετριοπαθούς Κέντρου. Εκεί όπου την τοποθέτησε ο ιδρυτής της, την κράτησε ο πατέρας του, αλλά τη διατήρησε και ο Κώστας Καραμανλής.      

* Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα