Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Τι θα κλείσει αν επαληθευτεί το κακό σενάριο

Δεύτερο κύμα κορονοϊού: Τι θα κλείσει αν επαληθευτεί το κακό σενάριο
Κλειστά καταστήματα εστίασης Eurokinissi

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού, καθώς "ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει".

Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το “κακό σενάριο” με δεύτερο “κύμα” κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (01/09) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε: “Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο”.

Την ίδια ώρα, ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί αυτό το ενδεχόμενο δεύτερο “κύμα” κορονοϊού, καθώς “ο ιός συνεχώς μας διαψεύδει”.

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως ο κορονοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες, ένα δεύτερο και ίσως ένα τρίτο κύμα, και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί.

Μάλιστα, ο κ. Σύψας εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. “Από εκεί και έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί. Εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα και έπειτα θα υπάρχει και το εμβόλιο” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο χειρότερο σενάριο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε πως θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, όπως για παράδειγμα η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων. “Το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία” τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: “Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά”.

Σχολιάζοντας τα κρούσματα, είπε πως ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα να δούμε μια μικρή αύξηση και μετά να υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης. Χαρακτήρισε δε, ανησυχητικό το γεγονός πως ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία.

“Αυτά αποτελούν πυριτιδαποθήκες για να κάνει ο ιός περισσότερα κρούσματα” δήλωσε ο κ. Σύψας. “Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται” είπε και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα