Είναι η θέση της γυναίκας στο σπίτι; Τι απαντήσαμε οι Έλληνες (και οι Ελληνίδες)

Είναι η θέση της γυναίκας στο σπίτι; Τι απαντήσαμε οι Έλληνες (και οι Ελληνίδες)

Ο άντρας κουβαλητής - η γυναίκα στο σπίτι. Ποιοι στηρίζουν αυτό το στερεότυπο ακόμη στην Ευρώπη και οι απαντήσεις (όχι και τόσο) έκπληξη των Ελλήνων

Όταν η συζήτηση έρχεται σε θέματα ισότητας των δύο φύλων στην Ελλάδα το “μένουμε Ευρώπη” τρίζει συθέμελα καθώς οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμπολίτες μας σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτές των κατοίκων της υπόλοιπης Δυτικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα οι Έλληνες όταν κλήθηκαν να απαντήσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την θέση ότι ο πιο σημαντικός ρόλος για μία γυναίκα είναι να φροντίζει το σπίτι της και την οικογένεια, σε ποσοστό 69% συμφώνησαν. Είναι μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα σε χώρες της πάλαι ποτέ δυτικής Ευρώπης καθώς σχεδόν όλες τους βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο ο οποίος είναι στο 44%.

Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο χώρες του ανατολικού μπλοκ με πρώτη την γειτονική Βουλγαρία όπου οι θετικές απαντήσεις που θέλουν την γυναίκα στο σπίτι και την οικογένεια φθάνουν το 81%. Το πλέον εντυπωσιακό τόσο στην χώρα μας όσο και σε αυτές που μας ξεπερνούν σε φαλλοκρατικές αντιλήψεις είναι τις απαντήσεις αυτές τις δίνουν και γυναίκες. Η φράση, “Σουηδία γίναμε” που κοροϊδευτικά συμβολίζει την χαλαρότητα των ηθών βρίσκει ταιριάζει στην περίσταση καθώς μόλις το 11% των κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας που συμμετείχε στην έρευνα συμφωνεί με την περιοριστική θέση της γυναίκας.

Ο άντρας ο κουβαλητής

Στον αντίποδα και στο αντρικό στερεότυπο όπου “Ο πιο σημαντικός ρόλος ενός άνδρα είναι να βγάζει λεφτά” πάλι οι Έλληνες στηρίξαμε την άποψη σε ποσοστό 65% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης βρίσκεται στο 43%. Στα άκρα πάλι η Βουλγαρία (81%) και η Σουηδία (10%).

Όπως φαίνεται και στον πιο κάτω χάρτη των στερεοτύπων σχετικά με θέματα ισότητας η Ελλάδα σκοράρει ιδαίτερα ψηλά (σ.σ. όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο πιο πολύ οι κάτοικοι της στηρίζουν τα στερεότυπα).

– Κεντρικός χάρτης από Jo Di Graphics με στοιχεία απο το ειδικό Ευρωβαρόμετρο 465 για την ισότητα των δύο φύλων στην Ευρώπη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα