Κύκλωμα φαρμάκων: Ο Αιγύπτιος αρχηγός και το λαθρεμπόριο μέσω ανθοπωλείου και ιχθυοπωλείου

Κύκλωμα φαρμάκων: Ο Αιγύπτιος αρχηγός και το λαθρεμπόριο μέσω ανθοπωλείου και ιχθυοπωλείου
Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ SOOC

Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι τουλάχιστον οκτώ γιατροί αλλά και υπεύθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ - Τα φάρμακα φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο, αλλά και σε ένα ανθοπωλείο

Μία καλοστημένη επιχείρηση με αντικαρκινικά φάρμακα που επέφερε κέρδος χιλιάδων ευρώ στους κατηγορούμενους, φαίνεται πως εντόπισαν οι ελληνικές αρχές.

Η έρευνα για το κύκλωμα που διακινούσε παρανόμως στο εξωτερικό υψηλού κόστους φαρμακευτικά σκευάσματα από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αποκάλυψε τον τρόπο που η κατά την κατηγορία εγκληματική οργάνωση δρούσε ήδη από τον Απρίλιο του 2013, φυλάσσοντας τα φάρμακα ακόμα και σε ιχθυοπωλείο για να μην εντοπιστούν.

Ειδικότερα, φέρεται να είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες, που είχαν συγκεκριμένη δομή.

Ο πρώτος πυρήνας αποτελούνταν από άτομα που με την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους. Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να οργάνωνε την αποθήκευση των σκευασμάτων και την εξαγωγή τους από την Ελλάδα στο εξωτερικό, ενώ ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα  φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο τέταρτος πυρήνας εμφανίζεται να ενεργούσε επικουρικά στον πρώτο προκειμένου να επιτευχθεί η προμήθεια των φαρμάκων.

Ο Αρχηγός

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές ήδη έχουν στοιχεία για τη δράση του ατόμου που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο. Ο άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, ενω φέρεται να έδινε οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνούσε μαζί τους και να καθόριζε τις τιμές της αγοράς. Κατά την απουσία του, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

Από τη δικογραφία προκύπτει επίσης ότι η έναρξη της έρευνας έλαβε χώρα όταν οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν, κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη, ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν  φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Οι κατηγορούμενοι

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων ανέρχεται στους 36. Από αυτούς 21 έχουν συλληφθεί ενώ για τρεις έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι τουλάχιστον οκτώ γιατροί αλλά και υπεύθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ο ρόλος των οποίων ερευνάται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η ενδεχόμενη δράση τους καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν οι συγκεκριμένοι εντάσσονται στην οργάνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα φάρμακα μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο. 

Τέλος, από τον έλεγχο τιμολογίων  προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης από  εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση, αλλά και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και  προς άλλη εταιρεία στην Ελβετία.

Από τα τιμολόγια που κατασχέθηκαν υπολογίζεται πως το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης σε  25.073.196 ευρώ.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 13.690.375,95 ευρώ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92 ευρώ ενώ η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα