O Antonis Schwarz άφησε την Γερμανία, γύρισε στην Ελλάδα και θέλει να κάνει καλύτερο τον κόσμο

O Antonis Schwarz άφησε την Γερμανία, γύρισε στην Ελλάδα και θέλει να κάνει καλύτερο τον κόσμο

O Antonis Schwarz, ιδρυτής του Guerrilla Foundation, έρχεται στο πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact για να μας αναλύσει τα οφέλη του ακτιβισμού και να μας δώσει ιδέες προκειμένου να βοηθήσουμε κι εμείς, με το δικό μας τρόπο, την κοινωνία και το περιβάλλον

Συνήθως οι νέοι και ταλαντούχοι Έλληνες φεύγουν προς το εξωτερικό. Στην περίπτωση του Antonis Schwarz συνέβη το αντίθετο, αφού όχι μόνο άφησε την Γερμανία, για να έρθει στην Ελλάδα, αλλά έχει βάλει στόχο να αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο.

Από το 2011 ο Antonis Schwarz ξεκίνησε να προσφέρει σε σκοπούς όπως στην υποστήριξη των προσφύγων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον ακτιβισμό. Το 2016 όμως αποφάσισε να “χτίσει” ένα διαφορετικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Guerrilla Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί ακτιβιστές και λαϊκά κινήματα που προωθούν τη συστημική αλλαγή στην Ευρώπη.

Με αφορμή την ομιλία του στο πρώτο Game Changer in CSR & Social Impact στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, απάντησε στις ερωτήσεις μας, προκειμένου να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον ίδιο, αλλά και το σπουδαίο έργο του.

Ποιο είναι ακριβώς το έργο του Guerrilla Foundation;

“Το ίδρυμα προσεγγίζει τα κινήματα των πολιτών ως μέσο αλλαγής απαρχαιωμένων πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων με στόχο έναν κοινωνικά ισότιμο, πολιτισμικά εμπλουτισμένο και οικολογικά βιώσιμο τρόπο ζωής.

Υποστηρίζουμε ακτιβιστές, κινήματα και άμεσες δράσεις κινητοποίησης με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα νέο σενάριο που απομακρύνεται από την εξορυκτική βιομηχανία, την εκμετάλλευση εργασίας και την στρατοκρατική διακυβέρνηση, και πλησιάζει μία ζωντανή οικονομία με πνεύμα συνεργασίας και μία βαθιά δημοκρατική συνείδηση, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία”.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να το ξεκινήσετε;

“Η ίδρυση του Guerrilla Foundation ήταν αποτέλεσμα των προσωπικών αναζητήσεων στον χώρο της φιλανθρωπίας (οι οποίες φυσικά συνεχίζονται), και κατά κάποιο τρόπο αντανακλά την ωρίμανση της προσωπικής μου προσφοράς στον κόσμο. Ήδη από το 2011, ξεκίνησα να προσφέρω σε σκοπούς που πίστευα ότι αλλάζουν την κοινωνία προς το καλύτερο, δίνοντας κυρίως έμφαση στην υποστήριξη των προσφύγων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον ακτιβισμό.

Με την πάροδο των χρόνων, η ιδιωτική μου προσφορά εξελίχθηκε και στις αρχές του 2016 αποφάσισα να δημιουργήσω μία μικρή ομάδα και να χτίσω ένα διαφορετικό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ήταν μία πρόκληση καθώς έπρεπε να είναι ανατρεπτικό, και τολμηρό, με πειραματική διάθεση και εξωστρέφεια ώστε να υποστηρίζει κινήματα πολιτών που συνήθως έμεναν εκτός του ραντάρ των παραδοσιακών ιδρυμάτων. Υπήρξα πολύ τυχερός, καθώς οι βασικοί μου συνεργάτες, η Romy και ο Ivan έχουν την εμπειρία και την γνώση που απαιτείται για να πετύχουμε την – κατά το δυνατόν – επιθυμητή κοινωνική αλλαγή”.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δράση του Guerrilla Foundation για την οποία είστε περήφανος;

“Τον Δεκέμβριο του 2017 το Guerrilla Foundation έλαβε τη διάκριση Γενναίας Φιλανθρωπίας με το βραβείο Graca Machel-Nelson Mandela που διοργανώθηκε από την CIVICUS, μία παγκόσμια συμμαχία που ενισχύει την κοινωνία των πολιτών. Αυτή ήταν μία πολύ ενθαρρυντική αναγνώριση για μας, αλλά κυρίως του έργου όσων υποστηρίζουμε, οι οποίοι πρωτοστατούν στην πορεία της κοινωνικής αλλαγής που οραματιζόμαστε. Το Βραβείο της Γενναίας Φιλανθρωπίας μας απονεμήθηκε κυρίως γιατί υποστηρίξαμε την πρώτη συγκέντρωση Κλιματικής Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία το καλοκαίρι του 2017, την μαζική ακτιβιστική δράση κατά των ορυκτών πηγών ενέργειας στη Γερμανία που διοργανώθηκε από την Ende Gelände καθώς και την FundAction, την πρώτη συμμετοχική πλατφόρμα χρηματοδότησης που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από ακτιβιστές στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, έχουμε πολύχρονη συνεργασία με το Vouliwatch, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ελέγχου και λογοδοσίας των πολιτικών, την οποία συνίδρυσα το 2014. Τον τελευταίο χρόνο, το Vouliwatch, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, αποκάλυψε την θέση της Ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την δημιουργία ενός υποχρεωτικού Μητρώου Διαφάνειας για το Λόμπι στην Ευρώπη. Προς στιγμήν, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει να απαντήσει με σαφήνεια και ευθύτητα στις σχετικές ερωτήσεις, χάνοντας έτσι μία πολύτιμη ευκαιρία να ηγηθεί η χώρα μας στην χάραξη μιας πολιτικής ευρύτερης διαφάνειας στην Ευρώπη, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους εταίρους αλλά και στους Έλληνες.

Είναι σημαντικό να πω, ότι το Ίδρυμα αναζητά διαρκώς νέες, ανατρεπτικές και δημιουργικές προτάσεις ακτιβισμού στην Ελλάδα και, προσκαλούμε την επαφή με νέους οραματιστές μέσα από την σελίδα μας στο Facebook και την ιστοσελίδα μας”.

Οι Έλληνες ή ο Γερμανοί πολίτες νιώθουν περισσότερο την ανάγκη να προσφέρουν;

“Για να αποφύγουμε στερεότυπα και γενικεύσεις θα απαντήσω ως εξής:

Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχω επιλέξει να περνάω τον περισσότερο χρόνο μου εδώ γιατί εκτιμώ βαθιά την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που διατηρείται ζωντανή ως σήμερα. Κατά την άποψή μου όμως, η συμμετοχή στα κοινά, ο εθελοντισμός και η κοινωνία των πολιτών είναι ακόμη έννοιες υπό ανάπτυξη, σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη.

Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και προσπάθεια για να μπορούμε να συγκρίνουμε επί ίσοις όροις την Ελλάδα με την ποικιλία και αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δράσεων που έχει να παρουσιάσει η Δύση.

Το θετικό είναι ότι η Ελληνική κρίση, παρά τα προβλήματα που έχει φέρει, φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει την δημιουργικότητα στον τομέα των κοινωνικών δράσεων. Έτσι έχουμε σήμερα ενεργές πρωτοβουλίες όπως το Ethelon, το Μπορούμε, το Let’s Do it Greece και πολλά άλλα που δημιουργήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες χάρη στην διορατικότητα χαρισματικών νέων που πιστεύουν ότι η κοινωνική αλλαγή θα έρθει από όλους εμάς – τους πολίτες.

Σε θεσμικό επίπεδο από την άλλη, σοβαρά ενδογενή και συστημικά προβλήματα δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί επαρκώς, όπως η πολιτική διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία, και βεβαίως η φοροδιαφυγή. Για την επίλυση τέτοιων δομικών ζητημάτων του συστήματος πιστεύω ότι όλοι ανεξαρτήτως εθνικότητας θα πρέπει να νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν και να συμβάλλουν στην βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών.

Δυστυχώς στην χώρα μας, η κατακερματισμένη εθνική ταυτότητα του Έλληνα λειτουργεί ανασταλτικά, γιατί μετά από σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι αυτοί που απογοητεύτηκαν και ένθερμα συντηρούν μια νοοτροπία απάθειας και άρνησης ευθυνών.

Υπό αυτό το πρίσμα το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης είναι σίγουρα πιο αναπτυγμένο στην Γερμανία με βάση πάντα την δική μου εμπειρία (ακόμα και σε σχέση με τα καταστροφικά αποτελέσματα των επιλογών του παρελθόντος), αλλά αναγνωρίζω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ευνοϊκών συνθηκών που ευελπιστώ ότι σύντομα θα δημιουργηθούν και εδώ”.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα οφέλη του εθελοντισμού;

“Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι συνυφασμένος με την έννοια του ενεργού πολίτη και της ανάληψης πρωτοβουλιών για το καλό της κοινότητας που ζει ο καθένας. Στην Ελλάδα όπως προανέφερα και δεν αντιδρούμε σε συστημικές δυσλειτουργίες ακόμα και όταν αυτές δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. Για να ξεπεραστεί τουλάχιστον η κοινωνική κρίση, πρέπει να συνδεθούμε ξανά μεταξύ μας, και με τον κοινωνικό περίγυρό όπως τα περιποιημένα πάρκα, οι καθαροί δρόμοι, και οι φιλικές γειτονιές μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον εθελοντισμό και την προσωπική πρωτοβουλία.

Για παράδειγμα, ο αρχιτέκτονας και φίλος Ζάχος Βαρφής, κατάφερε να δώσει νέα πνοή σε ένα στενό δρομάκι στον Κεραμικό χτίζοντας ένα skatepark (Latraac) με συλλογική και εθελοντική εργασία φίλων και κατοίκων της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποίησέ ένα «τρελό» του όνειρο και ταυτόχρονα αναβάθμισε την περιοχή δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο αναψυχής, κοινωνικής ζωής και πρασίνου, εκεί που πριν υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο. Η διαδικασία πήρε χρόνια, το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τους εθελοντές και μου δίνει ελπίδα για το μέλλον στην Ελλάδα”.

* Χορηγός του Συνεδρίου είναι η TAP. Υποστηρικτής είναι Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., το Blue.gr και το ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Global Sustain Group και τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου Game Changer in CSR & Social Impact που θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι η Direction Business Network με τα CSR Reviews, CSR Week, csrnews.gr, businessnews.gr, ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1, η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ και η Huffpost Greece.

Κλείσε τώρα  το εισιτήριό σου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα