Πόσους πρόσφυγες θα πάρει και πόσους θα δώσει η Ελλάδα

Πόσους πρόσφυγες θα πάρει και πόσους θα δώσει η Ελλάδα
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Βίτσας Eurokinissi

…Εάν εφαρμοστεί η τριμερής συμφωνία με Βερολίνο και Μαδρίτη. Τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα γίνει η τελική συζήτηση για το "Δουβλίνο 4" - έως το οποίο θα ισχύουν οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες. Περισσότερα χρήματα αναμένει η Αθήνα από την Κομισιόν. Με "βέτο" απείλησε ο Τσίπρας, εάν στην απόφαση δεν υπήρχε και η συμφωνία με την Τουρκία.

Έως 1800 άτομα εκτιμάται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Νews 24/7, να επαναπροωθηθούν στη χώρα μας από το Βερολίνο από την 1η Αυγούστου και για ένα εξάμηνο, εφόσον ισχύσει η τριμερής συμφωνία Ελλάδας- Ισπανίας- Γερμανίας που υπογράφηκε από τους ηγέτες των τριών χωρών την περασμένη Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία και στον τομέα των επανενώσεων των οικογενειών, το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί συνολικά περίπου 2900 πρόσφυγες από την Ελλάδα, όσους δηλαδή έχει συμφωνήσει για τα έτη 2017 και 2018.

Οι διεργασίες για το «Δουβλίνο 4» , πάντως, θα συνεχιστούν, με την τελική συζήτηση να έχει συμφωνηθεί να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο. Το «Δουβλίνο 4» θα είναι κομβικό σημείο για το προσφυγικό, ενώ μέχρι τότε θα έχουν ισχύ οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όπως η συμφωνία Γερμανίας, Ισπανίας και Ελλάδας.

Μέσον πίεσης τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία

Η Αθήνα εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση γιατί στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνονται και δυο παράγραφοι για την προσφυγική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Νews 24/7, απείλησε με «βέτο» στα συμπεράσματα, αν δεν περιλαμβάνονταν στο κείμενο συμπερασμάτων το θέμα αυτό, που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό σχέδιο απόφασης.

 

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, μάλιστα, στο Νews 24/7 πως η σταδιακή απελευθέρωση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για το προσφυγικό, θα επιτρέψει στην Αθήνα να θέτει ως όρο τον συνεχή περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας ως όρο για την εκταμίευση της κάθε δόσης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επίσης με νόημα πως το κείμενο συμπερασμάτων κάνει αναφορά και στη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για επανεισδοχή μεταναστών από την Τουρκία, συμφωνία που πάγωσε η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απελευθέρωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την ελληνική δικαιοσύνη.

Περισσότερα χρήματα

Η χώρα μας, τέλος, θα λάβει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Χρήματα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μειωθούν από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, κατ’ ουσίαν δηλαδή από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται ουσιαστικά απευθείας από τις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα