Τι προβλέπει η συμφωνία Μέρκελ με 16 χώρες – Τι συμφώνησε με την Ελλάδα;

Τι προβλέπει η συμφωνία Μέρκελ με 16 χώρες – Τι συμφώνησε με την Ελλάδα;
Η Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής AP

Εκτός της Ελλάδας και της Ισπανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να κατάφερε να αποσπάσει δεσμεύσεις για επιστροφές προσφύγων από άλλες 14 χώρες της ΕΕ. Κορυφώνεται στο Βερολίνο η αγωνία για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τελικά η Άγγελα Μέρκελ δεν πέτυχε μόνο συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία σε ό,τι αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), 14 επιπλέον κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται εσπευσμένες διαδικασίες με στόχο την επαναπροώθηση από τη Γερμανία ατόμων που είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων Eurodac σε αυτές τις χώρες. Ανάμεσα τους είναι και κράτη που είχαν διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην πολιτική ασύλου με αυτές της καγκελαρίου, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

Αυτό προκύπτει από οκτασέλιδη επιστολή της κ. Μέρκελ προς τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του DPA. Οι άλλες χώρες είναι:

-το Βέλγιο,

– η Γαλλία,

– η Δανία,

– η Εσθονία,

– η Λετονία,

– η Λιθουανία,

– το Λουξεμβούργο,

– η Πορτογαλία,

– η Ολλανδία,

η Σουηδία

– η Φινλανδία.

Πιθανολογείται ότι με τις διμερείς συμφωνίες με καθένα από αυτά τα κράτη το Βερολίνο θα πετύχει να αυξήσει τον αριθμό των επαναπροωθήσεων. Με τις διαδικασίες στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία επιτύγχανε μόλις στο 15% των περιπτώσεων την επανεισδοχή προσφύγων σε άλλες χώρες.

Χθες, η καγκελαρία είχε ανακοινώσει σχετικές συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από εδώ και στο εξής οι δύο χώρες είναι έτοιμες να υποδεχθούν άτομα που εντοπίζονται από τις γερμανικές αρχές στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και τα οποία έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Ελλάδα και την Ισπανία στο σύστημα Eurodac – είτε στο Eurodac I κατά την είσοδο τους στην ΕΕ είτε ως αιτούντες άσυλο στο Eurodac II.

Ταυτόχρονα η Γερμανία δεσμεύεται σταδιακά να κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις επανένωσης οικογενειών, επιτρέποντας στους συγγενείς που ζουν στην Ελλάδα και την Ισπανία να έρθουν στη Γερμανία.

Τι θα πράξει το βαυαρικό CSU;

Τεταμένες είναι εδώ και εβδομάδες οι σχέσεις Μέρκελ-Ζεεχόφερ Το ζητούμενο τώρα στη Γερμανία είναι αν τα αποτελέσματα των προσπαθειών της καγκελαρίου θεωρηθούν ικανοποιητικά από την ηγεσία των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε προειδοποιήσει πως αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα λάβει μονομερή μέτρα για την απώθηση προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Επειδή η καγκελάριος απορρίπτει μέτρα χωρίς συνεννόηση με ευρωπαίους εταίρους, οι πρωτοβουλίες του κ. Ζεεχόφερ θα οδηγούσαν με βεβαιότητα στην αποπομπή του με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Πάντως, οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις στους κόλπους της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) δεν δίνουν σαφή εικόνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του CSU στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη γραμμή που ακολουθεί το κόμμα του, δηλαδή «να συνδυαστούν ευρωπαϊκές λύσεις και εθνικά μέτρα». Στη βάση αυτής της λογικής το CSU «εξακολουθεί να θεωρεί εθνικά μέτρα αναγκαία», είπε ο ίδιος. Διαλλακτικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ «ξεκίνησε την αλλαγή στην πολιτική ασύλου».

Οι αποφάσεις επιτρέπουν τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, εκτιμά ο πολιτικός του CSU. Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη Μέρκελ-Ζεεχόφερ ο κ. Βέμπερ τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ελπίζει όμως ότι θα σταθεί δυνατό οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να «ερμηνευθούν και να εφαρμοστούν με έναν θετικό τρόπο για τη Γερμανία».

Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον του συνασπισμού

Ο Ντ. Γκύντερ στοχοποιεί το CSU ως υπεύθυνο για τη διένεξη των χριστιανικών κομμάτων για το προσφυγικό Στο αδελφό κόμμα, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), επικρατεί η άποψη ότι οι αποφάσεις της Συνόδου και οι συμφωνίες της καγκελαρίου με την Ελλάδα και την Ισπανία δημιούργησαν μια καλή βάση για συνεννόηση με το τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινής ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, «πριν από εβδομάδες κανείς δεν θα ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Σε αντίθεση με τους χαμηλούς τόνους που χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις των στελεχών του CDU, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και μέλος της στενής ηγεσίας του κόμματος Ντάνιελ Γκύντερ στοχοποιεί με δηλώσεις του τους Χριστιανοκοινωνιστές ως υπεύθυνους για τη διένεξη που ξέσπασε στο προσφυγικό και τους καταλογίζει ότι διατυπώνουν αιτήματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Την Κυριακή πιθανώς να κριθεί το μέλλον του κυβερνώντος συνασπισμού. Σε ξεχωριστές συνεδριάσεις οι ηγεσίες του CDU και του CSU θα συνέλθουν για να εκτιμήσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προσπαθειών της καγκελαρίου.

Διαψεύδουν Ουγγαρία και Τσεχία

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η Βουδαπέστη δεν προχώρησε σε καμία συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο.

“Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί”, είπε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς. “Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ”, πρόσθεσε. “Το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε”.

«Οπως έχω ήδη πει την Πέμπτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία δεν απευθύνθηκε σε εμάς και δεν θα υπογράψω αυτήν την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Δημοκρατία της Τσεχίας και την Γερμανία δεν υπήρξε για το θέμα αυτό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα