Θεσσαλονίκη: Βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο ΑΠΘ
Βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο ΑΠΘ

Πρόκειται για το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο σημείο σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942. Καταδικάζουν ΑΠΘ, ΣΥΡΙΖΑ, Παρασκευόπουλος.

Πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα άγνωστοι βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο σημείο, σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Τις φωτογραφίες ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook η καθηγήτρια Ελένη Χοντολίδου. Η επίθεση έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ίδια επίθεση με μπογιές στο μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο μέσα στο ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου facebook

Καταδίκη από το ΑΠΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως “ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα”.

“Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.

“Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη” τονίζεται και προστίθεται: “Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές

“Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία. Η σημερινή βεβήλωση του  μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος  προκαλεί αποτροπιασμό.  Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Ακόμη ένα κρούσμα φασιστικής επιθετικότητας ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές ομάδες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. “Αυτήν τη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι “πατριώτες” βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται μέσα στο ΑΠΘ πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα”, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και καταδικάζει τη βεβήλωση του μνημείου “θεωρώντας την, ύψιστη προσβολή προς τους συμπολίτες μας Εβραίους οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”. “Δηλώνουμε πως δε θα ανεχτούμε καμία μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας και δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας και καλούμε ενωμένο τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει”, καταλήγει η ανακοίνωση.

“Ντροπή” έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα