Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα – Οργή για τα εγκαίνια της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Δεκάδες Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα – Οργή για τα εγκαίνια της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Μακελειό στη Γάζα ενόψει των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ AP

Δύο παράλληλοι κόσμοι: Σε λουτρό αίματος εξελίχθηκαν οι οργισμένες διαδηλώσεις των Παλαιστίνιων στη Γάζα, ενάντια στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, που πραγματοποιήθηκαν σε μία υπέρλαμπρη φιέστα, παρουσία και της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα.

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν κατά μήκος των συνόρων με την Γάζα, ενόψει των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι έξι παιδιά κάτω των 16 ετών, εκ των οποίων και ένα κορίτσι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700, πολλοί 1.360 τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες σύμφωνα με τις αρχές.

Τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ύστερα από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, μετατράπηκαν σε μακελειό, έχοντας προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή. Εξαιτίας της επικίνδυνης κλιμάκωσης στην περιοχή, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σήμερα, Τρίτη, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), ύστερα από αίτημα του Κουβέιτ, όπως ενημέρωση εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών AP

Ο Λευκός Οίκος έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά επιρρίπτοντας την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα στη Χαμάς. «Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ. «Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.

Στις κινητοποίησεις συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που πυρολοβολούσαν διαδηλωτές, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν σοβαρά και δημοσιογράφοι.

Αιματηρές συγκρούσεις στη Γάζα AP

Ενθουσιασμένοι Τραμπ και Νετανιάχου

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι «Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας».

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα Τραμπ στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ AP

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για μια “ιστορική ημέρα” ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑγια το “θάρρος” του να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος “έγραψε ιστορία”, είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. “Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε”, τόνισε. “Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας” συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ “αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, με το σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ AP

Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου χαρακτήρισε “αυτοάμυνα” την αντίδραση των Ισραηλινών στρατιωτών, αναφέροντας σε tweet του ότι “κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της”.

Ο Αμπάς καταγγέλλει το Ισραήλ για “σφαγή”

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έκανε λόγο για ισραηλινή «σφαγή» στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού».

Παράλληλα, ο Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Η Τουρκία ανακαλεί τους πρεσβευτές σε ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη στη διένεξη των δύο πλευρών, ανακαλώντας τους πρεσβευτές της Τουρκίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ για διαβουλεύσεις. Μιλώντας σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για “γενοκτονία”, ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα του για τα θύματα στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός». Νωρίτερα τη Δευτέρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ ενθάρρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να σκοτώσουν δεκάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Διεθνής ανησυχία για “ντόμινο” εξελίξεων

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στη Νέα Υόρκη, είχε προϊδεάσει για τη σύγκλιση του σημερινού Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Κουβέιτ είχε ζητήσει και επίσημα τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζοντας απερίφραστα τα αιματηρά γεγονότα στη Γάζα.

Η χρήση αληθινών σφαιρών από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζαπρέπει να σταματήσει αμέσως και η διεθνής κοινότητα πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους, επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» έγραψε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών στο Twitter. «Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, αλλά και η Μόσχα, συστήνοντας αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Το Παρίσι καταδίκασε τη βία με επίσημη ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, ανακοινώνοντας σειρά επαφών του Εμανουέλ Μακρόν “με παράγοντες της περιοχής” τις επόμενες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα