Έκτακτη συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-Ιν

Έκτακτη συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-Ιν
Ο προέδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Οι ηγέτες των δύο κρατών, Βορείου και Νοτίου Κορέας συναντήθηκαν εκτάκτως εν όψει μιας πιθανής Συνόδου με τις ΗΠΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-Ιν συναντήθηκαν εκτάκτως στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι ηγέτες Βορείου και Νοτίου Κορέας συζήτησαν εν όψει μιας πιθανής συμφωνίας για να πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, μετά την πρόσφατη αναβολή της με απόφαση Τραμπ. “Ο Μουν και ο Κιμ συναντήθηκαν λίγο βορειότερα από τη βαριά στρατιωτικοποιημένη γραμμή των συνόρων για να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτίες”, ανακοινώθηκε από το γραφείο του νοτιοκορεάτη προέδρου.

Ο Μουν θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της δίωρης συνάντησής του με τον Κιμ αύριο το πρωί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Σεούλ σε ρόλο διαμεσολαβητή

Η Σεούλ έχει υποδεχθεί θετικά την επανέναρξη των διπλωματικών ζυμώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας για τη Σύνοδο ανάμεσα στα δύο κράτη, μετά την έναρξη καταστροφής πυρηνικών από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε άλλωστε χθες πως παραμένει ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη αντίδρασή της μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη Σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

“Αντιμετωπίσαμε με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, που δεν είχαν προηγούμενο από οποιονδήποτε άλλον (αμερικανό) πρόεδρο, για να γίνει μια ιστορική σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ”, τόνισε ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

“Επαναλαμβάνουμε προς τις ΗΠΑ την αποφασιστικότητά μας να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Η ξαφνική ανακοίνωση (του Τραμπ) περί ακύρωσης της συνόδου είναι απροσδόκητη για εμάς και μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά λυπηρή”, συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το ΥΠΕΞ στη Σεούλ.

Πιθανολογείται πλέον πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ενημερώθηκε από τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για τις εξελίξεις των διαμεσολαβητικών διπλωματικών συζητήσεων. Οι δύο χώρες άλλωστε τους τελευταίους μήνες, έχουν καταφέρει να έρθουν πιο κοντά μετά την ιστορική επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη και στα εδάφη της Νοτίου Κορέας, τον Απρίλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα