Ισραήλ: Βάπτισμα του πυρός για τα F-35

Ισραήλ: Βάπτισμα του πυρός για τα F-35
Ισραηλινό μαχητικό f-35 σε πτήση το 2016 AP

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35 σε μάχη

Ο επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επεσήμανε τη Τρίτη στο Twitter, ότι τα πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lighting 2 πήραν το βάπτισμα του πυρός σε διπλές αεροπορικές επιθέσεις.

«Πετάμε τα F-35 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και έχουμε ήδη επιτεθεί δύο φορές σε δύο διαφορετικά μέτωπα», φέρεται να πρόσθεσε ο υποπτέραρχος Αμικάμ Νόρκιν απευθυνόμενος στους επικεφαλής 20 ξένων Πολεμικών Αεροποριών.

Ο Νόρκιν τους έδειξε επίσης τη φωτογραφία ενός ισραηλινού F-35 που πετούσε πάνω από τη Βηρυτό, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα F-35 κατασκευάζονται από την εταιρεία Lockheed Martin Corp -γνωστή και ως Joint Strike Fighter- ενώ στο Ισραήλ αποκαλούνται με το εβραϊκό όνομα Αντίρ (Ισχυρός).

Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα -πέρα από τις ΗΠΑ- που απέκτησε τη σειρά αεροσκαφών F-35. Τον Δεκέμβριο του 2016 έλαβε τα δύο πρώτα αεροσκάφη από μια συνολική παραγγελία 50. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, τουλάχιστον εννέα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής.

Το F-35 Lightning II πρόκειται για ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Η πρώτη πτήση F-35 έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.

Η παραγωγή των πολεμικών αυτών αεροσκαφών συνιστούν το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό τους από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Οι εσωτερικές αποθήκες οπλισμού που κατέχουν, αποτρέπουν τα ραντάρ απ’ το να εντοπίσουν τα ίχνη του οπλισμού του αεροσκάφους.

φωτογραφία αρχείου AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα