Παραλήρημα Όρμπαν: Χτίζουμε παλαιού τύπου χριστιανική δημοκρατία χωρίς ξένους

Παραλήρημα Όρμπαν: Χτίζουμε παλαιού τύπου χριστιανική δημοκρατία χωρίς ξένους
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν AP

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επιμένει στην αντιμεταναστευτική του πολιτική τονίζοντας ότι «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα μας στους ξένους»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διόρισε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ και τον υπουργό Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα αντιπροέδρους της νέας του κυβέρνησης.

Ο Όρμπαν, που κατήγαγε σημαντική νίκη τον Απρίλιο στις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του Fidesz να ελέγχει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου και να μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος που επιθυμεί, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι οι βασικοί πολιτικοί του στόχοι δεν έχουν αλλάξει.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη και κατάφερε να κερδίσει τρίτη θητεία στον θώκο χάρη στην απήχηση που είχε η αντιμεταναστευτική του εκστρατεία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

«Χτίζουμε μια χριστιανική δημοκρατία», τόνισε, «μια παλαιού τύπου χριστιανική δημοκρατία που έχει τις ρίζες της στις ευρωπαϊκές παραδόσεις, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πρωτεύουσας σημασίας και υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών», πρόσθεσε.

«Θα υπερασπιστούμε τη χριστιανική μας κουλτούρα και δεν θα παραδώσουμε τη χώρα μας στους ξένους», υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο Πίντερ θα είναι αρμόδιος για την εθνική ασφάλεια της χώρας βάσει της αναδιάρθρωσης που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο με τη δημιουργία ενός κεντρικού υπουργείου υπό τον ίδιο, το οποίο θα είναι αρμόδιο και για τις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο Βάργκα θα λειτουργεί ως εγγύηση της οικονομικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας, εξήγησε ο Όρμπαν.

Μάλιστα ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει με το προηγούμενο κοινοβούλιο το 2016.

Το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει ο Όρμπαν προβλέπει να μην επιτρέπεται σε μετανάστες εκτός Ευρώπης να μένουν στη χώρα και ότι η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων δεν θα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την πληθυσμιακή σύσταση της Ουγγαρίας.

«Νιώθω υποχρεωμένος να εφαρμόσω αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση», εξήγησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ισχυρή εντολή που έλαβε από τον λαό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο που θα αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως το νομοσχέδιο «Σταματήστε τον Σόρος».

Ο Όρμπαν κατηγορεί τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι εμπλέκονται στην πολιτική της χώρας και στηρίζουν ενεργά τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια, όμως οι ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο τις στιγματίζει.

«Ο Τζορτζ Σόρος έχει έναν σκιώδη στρατό ο οποίος εργάζεται στην Ουγγαρία. Θα θέλαμε να τον φέρουμε στο φως», εξήγησε ο Όρμπαν. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η μετανάστευση δεν είναι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά εθνικής ασφάλειας».

Εξήγησε μάλιστα ότι όποιος οργανισμός εργάζεται με μετανάστες θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση των αρχών που είναι αρμόδιες για την εθνική ασφάλεια, ενώ οι αλλοδαποί που στηρίζουν την παράνομη μετανάστευση θα απαγορεύεται να διαμένουν στην Ουγγαρία.

Παράλληλα ο Όρμπαν τόνισε ότι δεν θα στηρίξει έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα προσφέρει πόρους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προμηνύοντας νέες αντιπαραθέσεις με την ΕΕ.

«Θα είναι μια μακρά συζήτηση και θα διεξαχθεί σειρά διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

«Τελικά θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία. Οι Ούγγροι δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν θα υπάρξει προϋπολογισμός μέχρι να το πουν οι Ούγγροι», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα