Σάντσεθ – Ιγκλέσιας υπογράφουν τη νέα σελίδα στην Ισπανία

Σάντσεθ – Ιγκλέσιας υπογράφουν τη νέα σελίδα στην Ισπανία
Σάντσεθ - Ιγκλέσιας υπογράφουν τη νέα σελίδα στην Ισπανία AP

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας του Σοσιαλιστικού κόμματος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του χάρη στη στήριξη των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι από την Παρασκευή ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση της πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι. Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο 46χρονος πρώην καθηγητής Οικονομικών έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ισπανίας που δεν είναι ταυτόχρονα και βουλευτής. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η στήριξη των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ο ανέλπιστα επιζών

Την κορύφωση της πολιτικής του αναγέννησης ζει ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τον Μάιο του 2017, όταν στην διαδικασία για την ηγεσία των Σοσιαλιστών έβγαλε εκτός την βασική του αντίπαλο Σουζάνα Ντίαθ. Τότε τόσο οι υποστηρικτές του όσο και οι επικριτές του τού είχαν αναγνωρίσει ότι ωρίμασε πολιτικά.

Κάποιους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2016 ο 46χρονος πρώην καθηγητής Οικονομικών είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του για την άρνησή του να διευκολύνει την επιστροφή του Ραχόι στο αξίωμα ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τα μισά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του PSOE στασίασαν εναντίον του Σάντσεθ προκαλώντας την παραίτησή του.

Κανείς, μάλλον, δεν πρέπει να αμφιβάλει για την θέληση του Σάντσεθ. Η αντίσταση και η επιμονή είναι δύο από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τα οποία έχει δείξει όταν καλείται να αντιμετωπίσει σε βάρος του καταστάσεις. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για ασυνέπεια και αστάθεια.

Τι ακριβώς ισχύει θα φανεί τους επόμενο διάστημα, όταν ο Σάντσεθ θα κληθεί να ανταπεξέλθει στο ασαφές σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, καθώς η πλειοψηφία που έχει είναι η μικρότερη για ισπανική κυβέρνηση από την επιστροφή στη Δημοκρατία μετά τον Φράνκο το 1975.

Τα “καμπανάκια” του Ιγκλέσιας

Με επιφωνήματα και επιδοκιμασίες γιόρτασαν οι Podemos το τέλος της κυβέρνησης του Ραχόι. Η αγκαλιά του Πάμπλο Ιγκλέσιας στον νέο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έδειξε την βελτίωση της σχέσης των δύο πολιτικών. “Σήμερα τα νέα είναι υπέροχα, είμαστε πολύ περήφανοι που στείλαμε το Λαϊκό κόμμα στην αντιπολίτευση, εκεί που έπρεπε να είναι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγκλέσιας.

Πριν αλλά και μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να μην σχηματίσει κυβέρνηση με υπουργούς μόνο από το Σοσιαλιστικό κόμμα. “Ελπίζω ο Σάντσεθ να καταλαβαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να κυβερνήσεις με 84 βουλευτές και ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που δίνει εγγυήσεις στην ΕΕ ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία τουλάχιστον 156 βουλευτών”.

«Οι μονοχρωματικές κυβερνήσεις πρέπει να φύγουν από την ιστορία”, τόνισε ο Ιγκλέσιας θυμίζοντας ότι στις τελευταίες γενικές εκλογές το 2016 «πέντε εκατομμύρια» πολίτες ψήφισαν τους Σοσιαλιστές και πέντε τους Ποδέμος. Για την ακρίβεια οι Σοσιαλιστές είχαν αποσπάσει 5.443.846 ψήφους (22.63%) σε σύγκριση με 5.087.538 (21,15%) των Podemos και των συμμάχων τους.

«Νομίζω ότι ο Σάντσεθ είναι υπεύθυνος και θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, μια κυβέρνηση που θα δίνει σταθερότητα στην Ισπανία, μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας μετά την εποχή της διαφθοράς» σημείωσε ο Ιγκλεσιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα