Βόρεια Κορέα: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Κάστρο

default image

Η Βόρεια Κορέα κήρυξε τριήμερο πένθος για την "απώλεια του κομαντάντε και συντρόφου Φιντέλ Κάστρο"

Η εφημερίδα Rodong Sinmun, επίσημο μιντιακό όργανο του Εργατικού Κόμματος Βορείου Κορέας ανακοίνωσε πως κηρύσσεται τριήμερο πένθος στη χώρα στη μνήμη του “αγωνιστή και συντρόφου Φιντέλ Κάστρο που έδωσε αγώνες για το καλό της πατρίδας του”.

Η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται σε πένθος από τις 28 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε η εφημερίδα. Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ στον σταθμό του μετρό της Πιονγιάνγκ, οι επιβάτες θα βλέπουν ένα γυάλινο κουτί που περιέχει νεκρολογία του Κάστρο, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του κόμματος.

Μια φωτογραφία του Κάστρο με στρατιωτική ενδυμασία είναι πλαισιωμένη από μαύρο πλαίσιο, υπενθυμίζοντας την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, το 1986, όταν συνάντησε τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Στον αποθανόντα Κουβανό ηγέτη είχε απονεμηθεί ο τίτλος του “ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (Βόρεια Κορέα) για τις προσπάθειές του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δίνοντας την αντιιμπεριαλιστική μάχη ενάντια στις ΗΠΑ”.

Νωρίτερα, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν προχώρησε σε δήλωση για τον θάνατο του Κάστρο αποκαλώντας τον “σύντροφο και φίλο του κορεατικού λαού”. “Έκανε όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, των κυβερνήσεων και των λαών των δύο χωρών μας και τάχθηκε υπέρ της εθνικής επανένωσης με το ίδιο επαναστατικό πνεύμα που χαρακτήριζε τους αγώνες του για πάνω από μισό αιώνα”, ανέφερε ο Κιμ.

Σύμφωνα με τον Κιμ, ο επαναστατικός ηγέτης αφιέρωσε όλη του τη ζωή “για την ευημερία της χώρας και την ευτυχία των ανθρώπων της”.

Κούβα και Βόρεια Κορέα έχουν πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις από το 1960 και μετά, με τα δύο έθνη να διατηρούν πρεσβείες στις πρωτεύουσες. Το 2015, ο αντιπρόεδρος της Κούβας συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ-ουν στην Πιονγκγιάνγκ για τη 55η επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων.

Η παράδοση του πένθους για τον θάνατο ηγετών, είναι κάτι σύνηθες στη Βόρεια Κορέα. Το πένθος για τον ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ, πατέρα του Κιμ Γιονγκ-ουν, διήρκεσε τρία χρόνια, από τις 17 Δεκεμβρίου του 2011 έως τις 17 Δεκεμβρίου του 2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα