EquiFund: Μισό δισ. ευρώ για επενδύσεις στην καινοτομία

EquiFund: Μισό δισ. ευρώ για επενδύσεις στην καινοτομία
O Αλέξης Τσίπρας στην ανοιχτή εκδήλωση του Ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών EquiFund Eurokinissi

Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους επενδυτές και τους νέους επιχειρηματίες από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος EquiFund

«Αν όχι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση ποτέ; Κι αν όχι εσείς οι νέοι κι οι επιχειρηματίες τότε ποιοι;». Με αυτά τα ερωτήματα έδωσε απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας στο εάν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης του Equifund με θέμα: «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

O πρωθυπουργός ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους από τα 9 fund managers του προγράμματος ανέφερε πως «Όταν ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το Equifund είχαμε μια ανησυχία: Πώς θα καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό και χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε άριστη συνεργασία με το European Investment Fund (EIF) και αταλήξαμε σε μια απλή ιδέα: Να φτιάξουμε ένα δυναμικό fund of funds που θα χρηματοδοτήσει τα εκατοντάδες καινοτομικά εγχειρήματα στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η συμβολή του EquiFund θα είναι ουσιαστική καθώς όπως ανέφερε υπάρχει η δέσμευση 300 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, την EIB και το EIF, και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το πόσο φθάνει στο μισό δισ. ευρώ για να ενισχύσει νέες ιδέες και νέους ανθρώπους που χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία.

Χαρίτσης: Είμαστε περήφανοι για το EquiFund

Λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης σημείωνε ότι «Δημιουργούμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας».

«Το EquiFund είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να συμπληρώσει το κενό και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής πριν καν ξεκινήσει και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης» είπε ο κ. Χαρίτσης.

Η ενεργοποίηση του EIF στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας και μέσω αυτού του ταμείου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ο διευθύνων σύμβουλος το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, στην τοποθέτησης του. «Πέρα από τις επιχειρήσεις και τα δάνεια στηρίζουμε τις startups. Δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και για αυτό το equity finance είναι ο κατάλληλος τρόπος χρηματοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα για την Ελλάδα με επιχειρηματικούς αγγέλους, με μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, με προγράμματα συμβουλευτικής και πολλά άλλα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάσης, Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου και τόνισε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για επενδύσεις στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι στη χώρας υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν αφορά μόνο στις ευκαιρίες στον αγροτουρισμός καθώς υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία που δίνει η «Στέγη» στη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά, ενώ ξεκαθάρισε ότι «είμαστε εδώ ως επενδυτές και όχι ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Θέλουμε να επενδύσουμε και να βγάλουμε λεφτά από τις αποδόσεις».

Στην χθεσινή εκδήλωση, στην οποία η 24media ήταν collaborator, έδωσαν το παρόν συνολικά 18 ομιλητές από επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και οι fund managers από τα 9 funds που υποστηρίζονται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund).

Τo EquiFund, το καινούργιο υπερ-ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, αποσκοπεί στο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα επενδυτικά στάδια της επιχειρηματικότητας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι και τις ώριμες προς επέκταση επιχειρήσεις. To EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στο να απελευθερώσει τη δυναμική των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μετασχηματίσει το τοπικό οικοσύστημα.

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.

Reload Greece: Η συνέχεια στο Λονδίνο

Στα πλαίσια της εκδήλωσης του Equifund το Reload Greece, ως UK Collaborator του EIF, διοργάνωσε μια παράλληλη εκδήλωση στο Λονδίνο για να κινητοποιήσει τη διασπορά με σκοπό να μάθουν περισσότερα για τις εξελίξεις του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να επωφεληθούν συνδέοντας τις επιχειρήσεις τους με την Ελλάδα. Τα νέα επενδυτικά σχήματα θα αποτελέσουν καθοριστικό ρόλο στην γρήγορη ανάπτυξη του Ελληνικού οικοσυστήματος και το Reload Greece θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη γεφύρωση μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού τόσο με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, όσο και λειτουργώντας ως μια πλατφόρμα ενημέρωσης και διασύνδεσης της κοινότητας.

Το Reload Greece Challenge, ο 11-ήμερος εντατικός επιταχυντής που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο (26 Ιουνίου – 6 Ιουλίου), έρχεται την κατάλληλη χρονική στιγμή καθώς νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες που έχουν ένα πρωτότυπο προϊόν και θέλουν να προετοιμαστούν κατάλληλα έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν την επιχείρησή τους μπροστά σε δυνητικούς επενδυτές, θα μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους έως και την Κυριακή 22 Απριλίου στο https://www.reloadgreece.com/rgc18/).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα