Πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τις ενοικιάσεις κατοικιών

Πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τις ενοικιάσεις κατοικιών
Τουρίστες στην Αθήνα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ώστε να συζητηθεί το θέμα με τις ενοικιάσεις κατοικιών για τουριστικούς λόγους και να βρεθούν λύσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, θέλοντας να βρεθεί κάποια λύση σε ένα θέμα που μεταλλάσσεται διαρκώς, διότι και η Airbnb εξελίσσεται και αλλάζει, έχει απευθύνει πρόσκληση προς μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ, ώστε εκπρόσωποί τους να έρθουν στην Αθήνα και να συζητήσουν το ζήτημα με την παρουσία της Airbnb, ξενοδόχων της πόλης και των αρμόδιων Υπουργείων. Πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση που έχει γίνει και που ελπίζουμε να έχει ευτυχή κατάληξη, ώστε όλα τα λειτουργούν νόμιμα και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το θέμα του λεγόμενου «διαμοιρασμού» στον τουρισμό, αναφορικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσω διαδικτύου και ειδικών πλατφορμών, όπως η Airbnb, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή τη «μόδα», η οποία λειτουργούσε εδώ και 3-4 χρόνια σε θολό τοπίο. Διεθνώς και στη χώρα μας, υπήρξε τεράστια φοροδιαφυγή, διότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τα νοίκιαζαν με την ημέρα και στο τέλος του μήνα έπαιρναν χρήματα πολλαπλάσια από το να είχαν κάποιο μόνιμο νοικάρη με συγκεκριμένο μηνιαίο μίσθωμα και ταυτόχρονα τα χρήματα αυτά δεν δηλώνονταν πουθενά, διότι δεν υπήρχαν παραστατικά. Ταυτόχρονα, ουδείς γνώριζε ποιες και πόσες είναι αυτές οι κατοικίες, μολονότι ηλεκτρονικά το δημόσιο κάθε χώρας μπορούσε να ελέγξει τα στοιχεία όσον νοίκιαζαν αλλά και τα στοιχεία τν ενοικιαστών, μαζί με τα ποσά που διακινούνταν.

Στο εξωτερικό, πολλές μεγάλες πρωτεύουσες αντιμετώπισαν το θέμα με φορολογία και συγκεκριμένους όρους «παιχνιδιού», διότι πράγματι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τουριστικούς σκοπούς.

Στην Ελλάδα, πλέον υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει να τα δηλώσουν σε μητρώο και έχει καθοριστεί φορολογία. Όμως, και πάλι δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι και πάλι υπάρχει ζήτημα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, που είναι πολύ τουριστικές (π.χ. Χανιά), οι φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτια να νοικιάσουν ή όπου βρίσκουν ή τα ενοίκια έχουν ξεφύγει ή τους λένε να βγουν νωρίς από το σπίτι. Σε άλλες περιοχές (π.χ. Σαντορίνη), γιατροί και νοσηλευτές δεν είχαν που να μείνουν και έκαναν… ρεφενέ οι ξενοδόχοι για να τους κοιμίσουν. Στην Αθήνα, το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, έχουν γεμίσει από διαμερίσματα. Πλέον, Έλληνας δεν βρίσκει σπίτι σε αυτές τις περιοχές και μπαίνοντας σε έναν φούρνο θα διαπιστώσεις του λόγου το αληθές με τους πελάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα