Στην Ουάσινγκτον χτυπά η “καρδιά” του χρέους

Στην Ουάσινγκτον χτυπά η “καρδιά” του χρέους
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

Κρίσιμο τριήμερο από σήμερα στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος ,με τους «πρωταγωνιστές» να προσέρχονται ο καθένας με την δική του ατζέντα

Το ΔΝΤ, έχει κάνει τις κινήσεις του, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα. Ο στόχος είναι να ανακτήσει την επαφή του με την ΕΕ και το Eurogroup ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα, η λύση για χρέος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το Ταμείο μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα και θα παραμείνει ενεργό στην παρέμβασή του στην ΕΕ λόγω του ελληνικού προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε για καλύτερη αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές, μίλησε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δηλώνοντας και την θέση του Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες.

Σύμμαχούς του, θα έχει αυτή την φορά την ΕΕ (καθώς οι προβλέψεις του έχουν συγκλίνει αρκετά με τους Ευρωπαίους), αλλά και τον Ευρωπαϊκό Νότο. Η Γαλλία θέλει να επιβάλει στην λύση για το ελληνικό χρέος το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» την σύνδεση δηλαδή της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Η υιοθέτηση του μέτρου θα αναδείξει την Γαλλία ως ισότιμο εταίρο στον Γαλλογερμανικό άξονα.

Στην ίδια γραμμή η Ιταλία και η Ισπανία που θέλουν να υπάρχει ένα προηγούμενο καλής ελάφρυνσης χρέους για μια χώρα της Ευρωζώνης.

 Η απόκλιση της Γερμανίας

Η Γερμανία και ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός Βορράς και ειδικότερα η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία που πρέπει να περάσουν την λύση για το χρέος από τα – όχι πολύ πρόθυμα – εθνικά τους κοινοβούλια. τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής. Υποστηρίζουν μια λύση χρέους σε δόσεις με αντάλλαγμα συνέχιση μεταρρυθμίσεων ή καθόλου λύση. Μάλιστα η Γερμανία φαίνεται ότι προχώρησε και βήμα παραπέρα ναρκοθετώντας την διαδικασία.

Μια μέρα πριν συγκεντρωθούν όλοι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δημοσίευμα της SZ ήθελε τους δανειστές, να ζητούν παράταση κάποιων μηνών για το ελληνικό πρόγραμμα, γιατί η Ελλάδα δεν θα προλάβει να υλοποιήσεις τα 88 προαπαιτούμενα ως τον Μάιο.

Παρότι η είδηση διαψεύστηκε χθες από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο δείχνει την θέση που θα πάρει η Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες για το ελληνικό: Πρώτα η τέταρτη αξιολόγηση και μετά συζητάμε για το χρέος.

Με αυτά τα δεδομένα οι συναντήσεις που θα γίνουν στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο (στο άτυπο όργανο γνωστό ως Washington Group) δεν αναμένεται να είναι ήρεμες, αλλά σίγουρα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικές τόσο για τον χρόνο που θα ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

 Οι συναντήσεις της ελληνικής ομάδας

 Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν εμμέσως (καθώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο Washington Group) μέσω των συναντήσεων που θα έχουν από σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης, που βρίσκονται από χθες στην Ουάσιγκτον. Η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει την ΕΕ, αφού θα συναντηθούν με τον κ Μοσχοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup κ Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό οικονομικών κ. Μπρουνό Λε Μέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ Μάριο Ντράγκι. Δεν θα συναντηθούν όμως με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Ολαφ Σολτς με επίσημη δικαιολογία την πρόσφατη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

 Οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα συναντηθούν αύριο και με την κ. Λαγκάρντ αλλά και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ Πόουλ Τόμσεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα