Λαγκάρντ: Δεν θέλουμε άλλες περικοπές δαπανών για την Ελλάδα

Τα γραφεία του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ
Τα γραφεία του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ ASSOCIATED PRESS

"Ο ελληνικός λαός υπέμεινε οκτώ χρόνια σκληρών πολιτικών, αλλά η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την διεθνή της θέση", σημείωσε η Γαλλίδα πολιτικός

Υπέρ δομικών μεταρρυθμίσεων αντί περικοπής δημοσίων δαπανών τάχθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα τονίζοντας ότι το Ταμείο ήταν αντίθετο με κάποια δραστικά μέτρα που ελήφθησαν.

Η Εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός υπέμεινε 8 χρόνια σκληρών πολιτικών, αλλά όπως είπε, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την διεθνή της θέση: «Αν παρατηρήσει κανείς την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου θα δεί ότι έχει μειωθεί κάτω από το 4% . αυτό σημαίνει καλύτερα την Ελλάδα» είπε.

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία ξεπέρασαν τις προβλέψεις του Ταμείου αν και παράλληλα σημείωσε ότι ορισμένα «δραστικά μέτρα» δεν ελήφθησαν με την συνηγορία του Ταμείου . Τόνισε πάντως ότι το Ταμείο ζητά περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρη. "Δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι περιμένει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν το Ταμείο σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν πήρε σαφή θέση λέγοντας απλώς ότι θέλει να βοηθήσει και θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του.

Ν. Παππάς: Τη ρύθμιση χρέους την θέλει απολύτως η κυβέρνηση

«Θέλουμε μία απόφαση η οποία δεν θα ανακόπτει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς για την ανάμιξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μιλώντας στο ενημερωτικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού "Ε". Εάν η θέση του ΔΝΤ πηγάζει από το αξίωμα ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει χάλια και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα έχει καταφέρει, τότε η απόσταση μέχρι την αλήθεια που έχουν να διανύσουν είναι μεγάλη, πρόσθεσε ο Ν.Παππάς.

«Τη ρύθμιση χρέους την θέλει απολύτως η κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Οδηγός μας είναι τα επόμενα βήματα αναπτυξιακής πολιτικής να μην υπονομεύονται, πρόσθεσε ο Ν. Παππάς, δηλώνοντας ότι οι δανείστριες χώρες έχουν και αυτές συμφέρον για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κομισιόν: Δεν εξετάζουμε παράταση του ελληνικού προγράμματος

ΔΝΤ: Αναθεωρήσαμε γιατί βελτιώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες

SZ: Παράταση του προγράμματος εξετάζουν οι δανειστές

SHARE:

24Media Network