Τραμπ: Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ

Τραμπ: Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στο ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει για άλλη μια φορά τη Γερμανία και άλλους συμμάχους όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δαπάνες

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες ως τη σύνοδο κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την Παρασκευή τις επικρίσεις του διότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν δαπανούν αρκετά για τη συμμαχία.

«Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Η Ισπανία, η Γαλλία (επίσης). Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα διεξαχθεί την 11η και τη 12η Ιουλίου στις νέες του εγκαταστάσεις.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα «λύσει» το ζήτημα των χωρών που δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στο NATO και επέκρινε ιδίως τη Γερμανία διότι κατά την άποψή του δεν πράττει αρκετά.

Τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκειμένου αυτές να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το 2024, αλλά η Γερμανία και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οι δαπάνες των οποίων δεν αναμένεται να φθάσουν το ποσοστό αυτό. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της κατά το ένα τρίτο και πλέον από το 2017 ως το 2025 για να επιτύχει τον στόχο του Συμφώνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα