Τσακαλώτος : Υπάρχει “αποφασιστικότητα” για συνολική λύση μέχρι τις 21 Ιουνίου

Τσακαλώτος : Υπάρχει “αποφασιστικότητα” για συνολική λύση μέχρι τις 21 Ιουνίου
O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Την πεποίθησή του ότι όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θέλουν να υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα ως τις 21 Ιουνίου εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κοινή πεποίθηση και αποφασιστικότητα των δανειστών είναι όλα να κλείσουν μέχρι τις 21 Ιουνίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”, ενώ τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο καλύτερα.

Σε ό,τι αφορά την μεταμνημονική περίοδο και την δήλωση του στους Financial Times, για τρείς τέσσερεις επισκέψεις το χρόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε “Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. Εχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση”.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν τα απέδωσε σε διαστρέβλωση, και διευκρύνισε ότι, ενώ ο ίδιος μίλησε για “επισκέψεις”, κάποιοι μίλησαν για τέσσερις “αξιολογήσεις”. Πρόσθεσε ακόμη ότι σε αυτές τις επισκέψεις δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. “Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα” κατέληξε στην φράση του ο υπουργός.

Σημείωσε πάντως, ότι η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση “στόχων και μέσων”. Μετά το πρόγραμμα θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα, είπε αν και άφησε παράθυρο ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσμα.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους παραδέχθηκε ότι στο θέμα υπάρχουν ακόμα διαφωνίες, καθώς, μεταξύ άλλων, “ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος”. Θύμισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν αποδώσει πολύ. Είναι σημαντικό ότι μετέτρεψαν κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά και μάλιστα χαμηλά.

Στα υπό συζήτηση μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ανέφερε ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των δανείων που πήραμε από την Ευρώπη. Ως κρίσιμο σημείο ανέφερε και την λειτουργία του “γαλλικού μηχανισμού” (που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό το μηχανισμό οι γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας γερμανός υπουργός Οικονομιών.

Σχετικά με το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο είπε αυτό έχει πράγματα που θέλουμε να κάνουμε (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. “Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, την μεταμνημονιακή εποχή και “που θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν” που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα.

Σε ότι αφορά την θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι με παρόν το Ταμείο μπορεί να πάρουμε καλύτερη λύση για το χρέος ή αν υπάρξει διαφωνία με τους ευρωπαίους υο Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Τόνισε πάντως ότι στην παρούσα φάση, με την ύπαρξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, πολύς κόσμος έχει εκνευριστεί με τα τεράστια λάθη στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σε ερώτημα αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ απάντησε ότι η Ελλάδα δεν παίρνει θέση. “Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Στο χρέος θέλουμε τον “καθαρό διάδρομο” για να γνωρίζουν οι πολίτες και οι αγορές”.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως εκτίμησε ότι ο συσχετισμός ισχύος έχει γύρει προς την πλευρά των Ευρωπαίων, αντί του ΔΝΤ.

Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί σαφώς σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων από το 2019 .”Δεν είναι ώρα για αυτή τη συζήτηση”, τόνισε. “Κάθε πράγμα στην ώρα του, εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο να τελειώσει η 4η αξιολόγηση και να έχουμε τη λύση με το χρέος”, δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν ζητήθηκε παράταση του προγράμματος.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε εντελώς αντίθετος “Είμαι υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας”. Συνέχισε σημειώνοντας ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική και θα φανεί στην πράξη. Μάλιστα χαριτολογώντας άφησε και μια αιχμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο μόνος φόβος μου είπε να αλλάξει η ΝΔ αρχηγό. Αυτό θα ήταν ένας λόγος να πας νωρίτερα σε εκλογές”, σχολίασε.

Οι σχέσεις με τον Πρωθυπουργό

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν το κ Τσακαλώτο να έχει διαφωνίες με το Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε κάποια ζητήματα τα οποία όμως λύνονται με διάλογο.

Σε ότι αφορά την ένταση των δημοσιευμάτων το χαρακτήρισε χαριτολογώντας “αγαπημένο σπορ μιας μερίδας του τύπου. “Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος περιμένει κάτι διαφορετικό. Εχει διαψεύσει 40 φορές το γραφείο του πρωθυπουργού, έχω διαψεύσει 40 φορές εγώ, τι άλλο μπορεί να κάνεις;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα