Αντιδράσεις Γαβρόγλου στο σκάνδαλο μαζικών αντιγραφών στο ΟΠΑ

Αντιδράσεις Γαβρόγλου στο σκάνδαλο μαζικών αντιγραφών στο ΟΠΑ
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου eurokinissi

Επιστολή Γαβρόγλου στον Πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ για τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με μαζικές «γαλάζιες» αντιγραφές στο τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ. Το ιστορικό του σκανδάλου, λίγους μήνες μετά το κρούσμα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η επιστολή του υπουργού

Ενημέρωση για την καταγγελία φοιτητών που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο (29/04) στην Εφημερίδα των Συντακτών και αφορά σε μαζικές αντιγραφές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητά ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκη.

Στην επιστολή του ο υπουργός ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Ίδρυμα, αναφέροντας ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρά θέματα παραβατικότητας αλλά και δεοντολογίας και ακαδημαϊκότητας».

«Όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται όχι μόνο ως μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ως οργανωμένα συστηματικά και επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να χρήζουν άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης από την ακαδημαϊκή κοινότητα», σημειώνει ο υπουργός στην επιστολή του και καταλήγει:

«Η κείμενη νομοθεσία και τα ακαδημαϊκά εργαλεία των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι γνωστά σε όλους μας. Οι τυχόν καθυστερημένες αντιδράσεις αντιμετώπισής τους, όπως παραπομπή σε νομικές υπηρεσίες ή καθυστερήσεις στην έναρξη της έρευνας, απλώς δίνουν την αίσθηση της ανοχής σε τέτοια φαινόμενα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά από τα ίδια τα Ιδρύματα».

Οι καταγγελίες για «γαλάζιες μαζικές αντιγραφές» (δημ. ΕΦΣΥΝ, 28/4)

Λίγους μήνες μετά το κρούσμα αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η Εφημερίδα των Συντακτών φέρνει στη δημοσιότητα με σχετικό δημοσίευμά της και νέο κρούσμα μαζικών «copy paste» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μάλιστα, σε εξετάσεις προπτυχιακών μαθημάτων του τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ στις 23 Φεβρουαρίου 2018.

Το σκάνδαλο που αποκαλύπτει η ΕΦΣΥΝ φέρεται να αφορά και πάλι μέλη που πρόσκεινται στη «γαλάζια» παράταξη της ΔΑΠ. Η καταγγελία κοινοποιήθηκε εδώ και δύο μήνες στον Πρύτανη, ακόμη και στον ίδιο τον Κ. Γαβρόγλου και βασίζεται σε έγγραφα και φωτογραφίες, κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2018.

Σύμφωνα με το κείμενο – καταπέλτη, μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέπτυξαν δίκτυο διασύνδεσης φοιτητών, μέσω του οποίου διοχέτευαν θέματα της εξεταστικής και απαντήσεις επί των Θεμάτων αυτών. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας (και δημοσιεύει ο δημ. Κωστής Ζαφειρόπουλος), μέλη της παράταξης, κάνοντας χρήση του FB, δημιουργούσαν ομαδικές συνομιλίες, στις οποίες εισήγαν προφίλ ορισμένων συμφοιτητών τους, είτε με τη θέληση αυτών, είτε χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν και κατά την εξέταση ορισμένων μαθημάτων, άφηναν να διαρρεύσουν τα θέματα των γραπτών εξετάσεων που λάμβαναν χώρα την ίδια στιγμή.

Ακολούθως, μετέχοντες στο κοινό chat έδιναν τις απαντήσεις επί των θεμάτων, τις οποίες διάβαζαν και αντέγραφαν μερικοί ή όλοι από τους συμμετέχοντες στην ομαδική συνομιλία.

Να σημειωθεί ότι η ιστορία διέρρευσε, καθώς κάποιος από τους παραλήπτες λύσεων στα θέματα αποθήκευσε στο κινητό του τις συνομιλίες και στη συνέχεια, παρέδωσε τα στοιχεία σε συμφοιτητές του μέλη της ΠΑΣΠ.

Οι τελευταίοι που έχουν ήδη συγκεντρώσει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία στον Πρύτανη.

Σημειώνεται ότι κατόπιν εντολής του Πρύτανη, έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα από τον Πρόεδρο του αρμόδιου τμήματος. «Είμαι σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου και προσεχώς θα οριστεί, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ που θα αναλάβει την έρευνα», εξηγεί ο πρόεδρος του τμήματος Βλάσης Σταθακόπουλος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ:

https://www.news247.gr/download/2286//201000/epistoligavroglou.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα